BiH
2

"Nije bilo osnova za smjenu premijera i Vlade TK"

FENA
Povodom odluke o smjeni premijera i Vlade Tuzlanskog kantona donesene na sjednici Skupštine TK, koja je jučer održana u kasnim večernjim satima, Vlada TK saopćila je danas da za ovakvu odluku nije bilo osnova.

U Vladi TK navode da je jučerašnja sjednica Skupštine održana suprotno brojnim odredbama Poslovnika Skupštine.

Napominje se da je sličnu odluku Skupština donijela i 13. marta ove godine te da je Vlada TK i tada smatrala da ničim nije povrijedila Ustav i zakone TK-a i Federacije BiH te da smjena nije bila osnovana.

"Provjera zakonitosti i osnovanosti te smjene je već zatražena od Ustavnog suda FBiH i njegove odluke Vlada TK će svakako izvršiti", saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK-a.

Vlada TK i ovaj put podcrtava, kako se navodi, da ni do danas nije prekršila ni zakone ni Ustav, te nije pružila osnov za jučerašnju odluku Skupštine. Zbog toga smatra da je odlučujuća Odluka Ustavnog suda, koju nova pralamentarna većina u Skupštini TK ne želi sačekati.

"Ponovnim donošenjem ovakve odluke parlamentarna većina u Skupštini TK prejudicira odluke Ustavnog suda FBiH i time iskazuje krajnje nepoštivanje pravosudnih institucija FBiH", navodi se u saopćenju.