Poslije deset sati zasjedanja
48

Pala Vlada TK, konačna odluka u rukama Ustavnog suda

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Zastupnici nove parlamentarne većine izglasali su smjenu Vlade Tuzlanskog kantona na vanrednom zasjedanju Skupštine TK koje je počelo jutros u 10 sati, ali će konačnu riječ o smjenu izvršne vlasti u najmnogoljudnijem kantonu FBiH imati Ustavni sud FBiH.

Naime, Klub Hrvata je zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a za takvu odluku glasala su dva zastupnika iz SDP-a Ivo Divković i Zlatko Šimić, dok je protiv bio zastupnik HDZ-a BiH Mijo Krešić.

Inače, za smjenu Vlade TK glasala su 22 zastupnika i to iz SDA, Stranke za BiH, NS Radom za boljitak, BPS-a, HDZ-a BiH i četiri nezavisna zastupnika, dok je protiv bilo 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik SBB-a.

Najviše polemike na današnjem desetosatnom zasjedanju izazvalo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Zastupnici iz nove parlamentarne većine su smatrali kako SDP zloupotrebljava takvo ustavno pravo, dok su iz SDP-a navodili kako je zaštita vitalnog nacionalnog interesa ustavna kategorija i da o tome nema polemike.

Posjetimo kako je nova parlamentarna većina pokrenula i inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Skupštine TK Slađana Ilića, izbor potpredsjednika Skupštine i izmjenu poslovnika o radu.