21 poslanik potpisao
1

Vlada TK ima 30 dana da se izjasni o inicijativi za smjenu

Piše: D. Brkić
Poslanici u Skupštini TK potpisali su inicijativu za smjenu Vlade TK. Na dokumentu koji je dostavljen predsjedniku Skupštine TK Slađana Ilića nalaze se potpisi desetorice poslanika SDA, trojice poslanika Stranke za BiH, dvojice poslanika NS radom za boljitak, jednog poslanika HDZ-a BIH i BPS-a, te četiri potpisa poslanika koji su u međuvremenu istupili iz SBB-a i iz Kluba SDP-a u Skupštini TK.

Nova parlamentarna većina nada se skorijem zakazivanju vanredne sjednice Skupštine TK, najduže za desetak dana. No, predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić kaže kako se mora ispoštovati poslovnik i procedure.

“Tačno je da je 21 poslanik potpisao inicijatvu. Ja sam odmah po prijemu dokument poslao Vladi TK na izjašnjavanje. U poslovniku se navodi kako Vlada TK ima rok od 30 dana da se izjasni. U suprotnom i bez izjašnjenja inicijativa će biti uvrštena u dnevni red Skupštine TK”, pojašnjava Slađan Ilić.

Podsjetimo, kako je SDP najprije formirao Vladu TK sa SDA. No, sredinom prošle godine smijenjeni su ministri iz SDA, a na njihovo mjesto su došli kadrovi SBB-a i NS Radom za boljitak. Međutim, unutarstranačka raslojavanja u SBB-u, izlazak Zorana Jovanovića iz Kluba SDP-a otvorili su mogućnost za formiranje nove parlamentarne većine koja je pokrenula inicijativu za smjenu izvršne vlasti u TK.