Vanredna sjednica Skupštine TK
0

Zastupnici odlučuju o smjeni Vlade TK

Piše: D. Brkić
U vrijeme kada se sutra na Skupštini TK bude razgovaralo o sudbini izvršne vlasti u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH, u Vladi TK ćebiti prezentovan projekt "Mogućnost razvoja općina putem emitiranja vrijednosnih papira".

Vlada TK, na čijem je čelu predsjednik KO SDP-a Sead Čaušević, prema tvrdnjama predstavnika nove parlamentarne većine okupljene oko SDA, broji posljednje dane. Međutim, u SDP-u navode kako je posrijedi "pučistička smjena vlade", a njihovi poslanici iz reda hrvatskog naroda Ivo Divković i Zlatko Šimić najavili su mogućnost pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u TK.

Prema tvrdnjama nove parlamentarne većine, oni raspolažu sa 22 poslanika od ukupno 35 u Skupštini TK te se potpuno legitimno zalažu za smjenu izvršne vlasti i predsjednika zakonodavne vlasti Slađana Ilića.

Ukoliko se Divković i Šimić pozovu na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u TK, smjena Vlade TK će biti prolongirana, a konačnu riječ donijet će Ustavni sud F BiH. Inače, novu parlamentarnu većinu čine zastupnici SDA, Stranke za BiH, HDZ-a BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, BPS-a i četiri nezavisna zastupnika, dok je u opoziciji osim zastupnika SDP-a ostao po jedan zastupnik SBB-a i BPS-a.