Amnesty International
0

Neuspjeh BiH u osiguravanju pristupa pravdi žrtvama silovanja

FENA
Organizacija Amnesty International predstavit će 29. marta na konferenciji za novinare u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu izvještaj o neuspjehu svih vlada BiH u poslijeratnom periodu da osiguraju pristup pravdi, istini i reparaciji za hiljade žena i djevojčica koje su silovane tokom rata od 1992. do 1995., najavljeno je danas iz Amnesty Internationala.

Izvještaj "Stari zločini, ista patnja: nema pravde za preživjele zločina silovanja u ratu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini" obuhvata trenutnu situaciju u kojoj se nalaze žene koje su preživjele silovanje tokom rata, a koje žive u Tuzlanskom kantonu.

Izvještaj ukazuje na probleme s kojima se susreću ove osobe kod ostvarivanja prava na lokalnom nivou.

Amnesty International dokumentuje kršenja ljudskih prava s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja u BiH od početka rata.

Nakon konferencije za novinare u Tuzli će 2. aprila, u organizaciji Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona i Amnesty Internationala, biti održan okrugli stol na kojem će predstavnici nevladinih organizacija te lokalnih, federalnih i državnih vlasti razmatrati praktična rješenja koja zahtijevaju hitno usvajanje radi poboljšanja očajne situacije u kojoj se nalazi ova grupa žrtava.

  • Više od deset godina nakon završetka rata žrtve i dalje žive s posljedicama silovanja bez adekvatne zdravstvene zaštite i psihološke i ekonomske podrške - saopćeno je iz Amnesty Internationala.