{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtve silovanja iz Tuzle ne mogu priuštiti sebi ni kupovinu lijekova

F
29.3.2012. u 13:56
0
Žrtve silovanja iz Tuzle ne mogu priuštiti sebi ni kupovinu lijekova
0
Žrtve silovanja iz Tuzle ne mogu priuštiti sebi ni kupovinu lijekova
Foto: Ilustracija
Predstavnici Međunarodnog pokreta za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internacional danas su u Sarajevu predstavili izvještaj "Stari zločini, ista patnja: nema pravde za preživjele zločina silovanja u ratu u sjeveroistočnoj BiH", koji obuhvata trenutnu situaciju u kojoj se nalaze žrtve silovanja koje žive u Tuzlanskom kantonu.
Nakon masovne kampanje Amnesty Internacionala državne vlasti su preuzele niz konkretnih obaveza prema UN-ovom Odboru za ljudska prava i Odboru protiv mučenja, te Evropskoj komisiji kao što su Izrada programa radi poboljšanja životnih uvjeta žrtava i osiguranje njihovih prava reparacije i usvajanje državnog zakona o pravima žrtava torture i civilnih žrtava rata.

"Međutim bh. vlasti do sada nisu ispunile ove obaveze, najviše zbog političke pat-pozicije. Kao posljedica veoma malo toga se promijenilo za žrtve, te smo nakon gotovo dvije decenije poslije rata, primorani da pozovemo vlasti na državnom entitetskom i lokalnom nivou da bismo hitno riješile patnje preživjelih i zagarantovale pristup pravdi kao potpunu reparaciju", istakla je, zamjenica direktora Programa za Evropu i centralnu Aziju u Amnesty Internatonalu Jezerca Tigani.

Amnesty Internacional je odabrao Tuzlu kao centar za svoja istraživanja zbog dugogodišnje saradnje s lokalnim grupama za ženska prava s bogatim iskustvom koje su godinama radile s preživjelima.

"Pri tome smo intervjuirali 24 žene u Tuzli. Najmlađa je imala 14 godina kada je silovana, a najstarija je bila u poznim 60-im. Sve one imaju zdravstvene probleme, koje su uzrokovane silovanjem, a nijedna ne može sebi priuštiti kupovinu lijekova. Osnovnu pomoć pružaju im nevladine organizacije, a ne vladine institucije", kazala je Elena Wasylew, koordinatorica kamanja za balkanski region u Amnesty Internacionalu.

Prema saznanjima ove organizacije, od desetine hiljada navodnih zločina seksualnog nasilja nad žrtvama, manje od 40 slučajeva je krivično procesuirano u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu ili sudovima u BiH od 1995. godine.
Nijedan od direktnih počinitelja nad ženama koje je Amnesty Internacional intervjuirao nije priveden pravdi .

Iako se ovaj izvještaj ne bavi iskustvima preživjelih muškaraca, organizacija smatra da bi i takvo istraživanje koje bi se bavilo preživjelim muškarcima bilo izuzetno korisno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: