Fondacija CURE
0

Zlostavljane žene su marginalizirane grupe bh. društva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Žene koje su preživjele zlostavljanje u ratu i bivše logorašice kao marginalizirana grupa u bh. društvu" bila je tema današnje X-press sesije koji organizira Fondacija CURE, a na sesiji je akcent stavljen na stravične stvari koje su preživjele žene tokom proteklog rata.

U četiri godine rata u BiH, od 1992. do 1995. godine, više od 5.000 žena je silovano, mučeno i traumatizirano. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope procjenjuje da je tokom rata u BiH više od 20.000 žena bilo izloženo silovanju i drugim oblicima seksualnog nasilja.

Brojne poslijeratne studije pokazuju da su žene u Bosni i Hercegovini tokom rata potpuno traumatizirane, jer su neprekidno bile izložene nasilju, te da će te traume zauvijek ostati. Silovanje je postalo instrument genocida, rodno etničkog nasilja i zločina protiv čovječnosti.

Uvodničarka sesije bila je predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić koja je govorila ženama koje su preživjele zlostavljanje u ratu, o njihovom položaju i problemima s kojima se suočavaju.

Istaknuto je da brojne žene koje su preživjele stravične zločine nikada svoju sudbinu nisu ispričale, a kao najveći razlog tome je sramota koju i 20 godina nakon rata osjećaju.

Neke od zlostavljanih žena pozivane su na svjedočenja, ali nakon tih svjedočenja sistem im ne garantira nikakvu zaštitu i ne pita se s kojim dodatnim problemima će se žene bivše logorašice, danas svjedokinje monstruoznih zločina, suočiti.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana iz Banje Luke, a projekt finansira Delegacija Evropske komisije u BiH.