Zločini o kojima se malo zna
0

Silovanja u ratu su za cilj imala uništenje žena

FENA
Nanou Rousseau je bila šokirana svjedočenjima žrtava
Nanou Rousseau je bila šokirana svjedočenjima žrtava
Konferencija o temi "Masovno silovanje kao dio ratne strategije", koja će se održati u petak i subotu u Sarajevu, prezentirana je danas u sarajevskom Centru "Andre Malraux".

Konferenciju organizira Federacija "Majke za mir" iz Francuske, u saradnji s Centrom "Andre Malraux", Udruženjem "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Cilj konferencije je rasvijetliti posljedice ove specifične vrste zlostavljanja, pokušati pronaći rješenja da posljedice ne ostanu trajne, te izvući pouke iz primjera u Bosni i Hercegovini i drugim državama koje su doživjele istu sudbinu.

Prvog dana konferencije bit će prikazan film "Seksualno zlostavljanje žena, sredstvo za rat" autorice Sabine Subašić.

Predsjednica Federacije "Majke za mir" Nanou Rousseau rekla je da je bila šokirana svjedočenjima žrtava rata na području bivše Jugoslavije, što ju je i potaklo na osnivanje ovog udruženja čiji je osnovni cilj pružanje materijalne i moralne pomoći ženama i djeci pogođenim oružanim sukobima, kao i borba za njihova prava.

Novinaraka i bivša glasnogovornica Carle del Ponte, Florence Hartman, istakla je da je cilj najavljene konferencije upoznavanje javnosti sa zločinima o kojim se malo zna.

Potpredsjednica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" Kada Hotić potcrtala je da silovanja u ratu nisu bila seksualno motivirana, nego su imala za cilj da se sistematski unište žene i njihova želja da rađaju.

Na konferenciji će, između ostalih, učestvovati i advokat žrtava iz Demokratske Republike Kongo Mayombo Kassongo, te predsjednica organizacije "Aktivni za Kongo" Elsa Vumi.