{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija "Masovno silovanje kao dio ratne strategije"

F
10.3.2012. u 14:46
0
1
Konferencija "Masovno silovanje kao dio ratne strategije"
0
Konferencija "Masovno silovanje kao dio ratne strategije"
Nanou Rousseau
Dvodnevna Međunarodna konferencija o temi "Masovno silovanje kao dio ratne strategije" otvorena je danas u Sarajevu u organizaciji Federacije "Majke za mir" iz Francuske, te u saradnji s Centrom "Andre Malraux", Udruženjem "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.
Cilj konferencije je rasvjetljivanje posljedica specifičnih za ovu vrstu zlostavljanja, pronalazak izlaza koji će omogućiti da posljedice ne ostanu trajne i razgovor o poukama koje je moguće izvući iz primjera BiH te drugih zemalja koje su doživjele istu sudbinu.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović je uime domaćina Grada Sarajeva i gradonačelnika Alije Behmena pozdravio učesnike skupa i poželio im uspješan rad.

Govoreći o tome kako danas pomoći onima koje su preživjele nasilje i kako ublažiti njihovu patnju, Živanović je naglasio da je rješenje u insistiranju na ravnopravnosti, poboljšanju općeg položaja žena u bh. društvu, pravilnom razumijevanju i nastojanju da se dosljedno radi na provođenju evropskih standarda, poput Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

On je ukazao i na bezuvjetnu podršku pravosudnom sistemu i istrajnom procesuiranju ratnih zločina.

Uime organizatora prisutne su pozdravili predsjednica Federacije "Majke za mir" Nanou Rousseau, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, predsjednica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, francuska antropologinja Veronique Nahoum i predsjednica organizacije "Aktivni za Kongo" Elsa Vumi.

O posljedicama i traumama silovanja, te medicinskoj pomoći žrtvama govori su predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić, Jasna Zečević iz Centra "Vive Žene", dječiji psihijatar iz Francuske, koji je radio u izbjegličkim kampovima u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1999. godine Michel Grappe, neuropsihijatar Senadin Ljubović i predsjednik Saveza logoraša u BiH Murat Tahirović, saopćeno je iz Službe za informiranje Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: