Katastrofalno stanje
52

Neplaćanje poreza moglo bi blokirati rad Univerziteta u Tuzli

A. K.
Univerzitet u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni problemi izjedaju Univerzitet u Tuzli, a na haotično stanje koje vlada u ovoj visokoškolskoj ustanovi upozorava se već nekoliko mjeseci. Znak za uzbunu posljednji je uključio premijer TK Denijal Tulumović, istaknuvši da bi nepravilnost vezano za neplaćanje poreza mogla dovesti do zaustavljanja rada ove visokoškolske ustanove.
Izvještaj o radu Univerziteta u Tuzli jedan je od 12 dokumenata ove vrste koji Vlada Tuzlanskog kantona, a potom i Kantonalna skupština nisu usvojili. Na stanje koje vodi u ponor ovu ustanovu s raznih strana se upozorava već mjesecima, a među najglasnijima su bili iz Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona koji su ukazivali na nepravilnosti, dok su o rapidnom padu kvaliteta govorili istaknuti univerzitetski djelatnici poput nekadašnjeg rektora Džeme Tufekčića.

Određene nepravilnosti je utvrdio i Ured za reviziju institucija u FBiH koji je nedavno izdao mišljenje s rezervom, a između ostalog konstatovano je da ova visokoškolska ustanova nema internu reviziju, ali i da je u prošloj godini zaključeno više stotina ugovora s vanjskim saradnicima suprotno odredbama Zakona o radu i Zakona o obligacionim odnosima. Odluku o zapošljavanju donosila je rektorica uz saglasnost Upravnog odbora.

Izvještaj o radu ovog univerziteta za 2018. godinu nisu prihvatili ni Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona, a premijer Denijal Tulumović za to je naveo nekoliko razloga.

"Oko 1.700.000 KM je utrošeno za vanjske saradnike, a Porezna uprava FBiH je utvrdila niz nepravilnosti, poput neadekvatnog izdvajanja za porez. Tu direktno mogu kriviti nekoga ko je finansista na univerzitetu, ali ja nisam ekspert za te stvari i o tome ne mogu govoriti. Ekonomski stručnjak koji je vodio tu poziciju (direktor za ekonomske poslove, op.a.) i koji je stvorio taj problem, mi ćemo pokušati riješiti na neki od načina, jer to može povući velika sredstva i praktično zaustavi rad univerziteta", upozorio je Tulumović.

Iz Porezne uprave FBiH ranije su potvrdili da vrše kontrolu zakonitosti obračuna i uplate javnih prihoda, odnosno redovan inspekcijski nadzor Univerziteta u Tuzli. Predmet kontrole je obračun poreza na dohodak, doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave.

Pred Vladom Tuzlanskog kantona, odnosno Kantonalnom skupštinom sada se nalazi i implementacija odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj Zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona nije usklađen sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH.

Odluka se odnosi na izmjene i dopune kantonalnog zakona iz septembra 2016. godine, kojim je u roku od 24 sata razriješeno kompletno rukovodstvo Univerziteta u Tuzli i svih fakulteta, a na njihovo mjesto su postavljeni privremeni organi upravljanja. Na sporne izmjene apelaciju je odmah uputila profesorica Amra Odobašić, tadašnja dekanesa Tehnološkog fakulteta koja je smijenjena.

Odlukom Ustavnog suda BiH osporen je i član 52. Zakona o visokom obrazovanju TK, kojim je u maju 2016. godine Upravnom odboru Univerziteta data nadležnost da potvrđuje, odnosno bira rektora. Tako je u članu navedeno da će "Senat nakon prethodno pribavljene saglasnosti Upravnog odbora imenovati rektora", a ako rektor ne bude izabran ni nakon ponovljene procedure, imenovat će ga direktno Upravni odbor.

Istim zakonom je predviđeno da Upravni odbor čini devet članova, od kojih je pet iz reda osnivača, odnosno aktuelne vlasti, a četiri iz akademske zajednice, od kojih je jedan predstavnik studenata. Ovakav raspored u Upravnom odboru Univerziteta u Tuzli omogućio je aktuelnoj političkoj strukturi da ima apsolutnu kontrolu nad imenovanjem svih rukovodećih kadrova u ovoj ustanovi.

Nakon implementacije odluka premijer Tulumović je kazao da će se akademskoj zajednici dati prostora da skupa s resornim ministarstvom u periodu od tri do šest mjeseci napravi novi statut Univerziteta u Tuzli.

"Konačno smo sa akademskom zajednicom, gdje također postoji mnogo različitih struja, postigli dogovor da idemo u implementacijom odluka Ustavnog suda. Dekanima koji su smijenjeni već je istekao mandat, tako da neke ljude ne možete vraćati, jer nemate zakonsku osnovu, ali uz korekcije koje je Ustav naložio pokušat ćemo akademskoj zajednici dati prostor da napravi adekvatan statut po kojem će funkcionisati u budućnosti", naveo je kantonalni premijer.

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Mišljenja je da usklađeni zakon na kraju ipak neće u potpunosti vratiti autonomiju na Univerzitet u Tuzli, jer kako je naveo, nekome ko vas finansira morate u određenoj mjeri odgovarati. Međutim, kako je dodao, stremit će ka tome da ova ustanova, shodno svojim mogućnostima, dobije maksimalnu autonomiju za sve svoje stvari i razvoj visokog školstva na ovom prostoru.

"Univerzitet u Tuzli u posljednje vrijeme nije prepoznatljiv ni po projektima na koje se aplicira u Bosni i Hercegovini, ali i Evropskoj uniji. Iz toga pravi univerziteti trebaju da se finansiraju najvećim djelom, a najmanjim od vlade koja je osnivač. Mi ćemo i dalje davati podršku, svakako, ali frapantna je činjenica koju možemo čuti, a to je neovisni univerzitet. Pa i ja bih u svojoj kući bio neovisan da me neko finansira", rekao je Tulumović, ukazavši na problem pada broja upisanih studenata, ali i sve manje interesovanje za određene studijske programe o čemu bi, kako je naveo, akademska zajednica trebala povesti računa.

Loše rukovođenje očito je Univerzitet u Tuzli, koji skoro dvije godine funkcioniše i bez prorektora, zavilo u crno, a da će doći do smjene rukovodstva, premijer Tuzlanskog kantona nije potvrdio, ali ni opovrgao.