Potvrdila Vlada TK
69

Denijal Tulumović više nije direktor UKC-a Tuzla, naslijedio ga je stranački kolega Šekib Umihanić

A. K.
Umihanić i Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Umihanić i Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Šekib Umihanić novi je vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, a na toj poziciji je naslijedio svog stranačkog kolegu Denijala Tulumovića, s obzirom da obojica dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Naime, na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla o imenovanju prof. dr. med. sci. Šekiba Umihanića za vršioca dužnosti direktora te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali iz Vlade TK, Umihanić je kao vršilac dužnosti imenovan do izbora direktora, a najduže do šest mjeseci. On je na ovoj poziciji naslijedio svog stranačkog kolegu Denijala Tulumovića, kojem je istekao mandat vršioca dužnosti.

Inače, Tulumović je za vršioca dužnosti imenovan, nakon smjene generalnog direktora UKC-a Tuzla Alena Kamerića iz Pokreta demokratske akcije (PDA). To je uslijedilo nakon što je na vlast došla SDA s premijerom Irfanom Halilagićem.

Kao razlog Kamerićeve smjene Upravni odbor UKC-a Tuzla navodio je nalaz Federalne inspekcije, koja je ranije potvrdila da on ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije.

Međutim, Kamerić je tužio Univerzitetski klinički centar u Tuzli za nezakonitu smjenu, a u martu ove godine Općinski sud u Tuzli donio presudu.

Njom je naloženo da UKC Tuzla mora vratiti Kamerića na poziciju sa koje je smijenjen i omogućiti mu obavljanje dužnosti do isteka mandata ili do njegovog prestanka na zakonit način.

Sudskom presudom je naloženo da se Kameriću isplate i sve zaostale plate i doprinosi koji su vezani za poziciju direktora tuzlanskog UKC-a. Sudska presuda do danas nije implementirana.