Otežano funkcionisanje
10

Problemi Univerziteta u Tuzli: Bez prorektora 20 mjeseci, finansijska dubioza i manjak studenata

Piše: A. K.
UNTZ (Foto: Arhiv/Klix.ba)
UNTZ (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Već izvjesan period Univerzitet u Tuzli se nalazi u brojnim problemima. Preko godinu i po dana funkcioniše bez prorektora, a uz finansijske probleme bilježi i pad broja upisanih studenata.

Iz Sindikata visokog obrazovanja TK u nekoliko navrata su ponavljali da se zbog neimenovanja prorektora krši zakon, a rektorica ove visokoškolske ustanove Nermina Hadžigrahić navodi da sve funkcioniše kako treba. Ona ističe da ne zna da li se krši zakon, jer kako je navela u našem razgovoru, nije pravnica.

Rektorica Hadžigrahić od svog dolaska na ovu funkciju u septembru 2017. godine do danas nije uspjela predložiti prorektore, a kako nam je kazala, taj proces još uvijek je u toku.

Slična priča već pola godine

"Obavljala sam razgovor s pojedinim profesorima koji nisu bili spremni prihvatiti tu funkciju. Sada obavljam razgovore s drugima i vjerujem da ćemo to završiti na opštu radost", kazala nam je Hadžigrahić, slično kao i polovinom decembra 2018. kada je istakla da će prorektori biti imenovani do kraja prošle godine.

Na naše pitanje zbog čega se profesori nisu željeli prihvatiti ove pozicije, Hadžigrahić nam je odgovorila da funkcija prorektora nije jednostavna, koliko god ona zvučala primamljiva.

"Tu je mnogo posla, odvajanja od one vaše osnovne struke i to vidim po sebi kao rektorica. Neki od njih su već u započetim projektima, tako da svako ima neke svoje razloge", kazala je Hadžigrahić.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, u proteklih 20 mjeseci članovima Senata Univerziteta u Tuzli nije konkretno upućen niti jedan prijedlog kandidata koji bi obnašao funkciju prorektora.

Iz Sindikata visokog obrazovanja TK u nekoliko navrata dosad su ponavljali da je rektor prema zakonu dužan predložiti Senatu Univerziteta u Tuzli prorektore koji su po sistematizaciji radnih mjesta predviđeni. Iz ovog sindikata su rektoricu pozivali i na odgovornost, međutim u proteklom periodu ništa konkretno se nije desilo.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić (Foto: A. K./Klix.ba)
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić (Foto: A. K./Klix.ba)

Decidan odgovor na to da li se na ovakav način krši zakon rektorica Hadžigrahić nema.

"Nisam pravnica pa vam to ne bih mogla reći, niti citirati neke članove zakona", istakla je kratko ona.

Kantonalni Zakon o Univerzitetu u Tuzli u svom 27. članu decidno kaže da "Rektoru u radu pomažu prorektori, koje bira i razrješava senat tajnim glasanjem, nakon provedene procedure javnog konkursa".

S druge strane, u Statutu Univerziteta u Tuzli navedeno je da "Radom Univerziteta rukovodi Rektor, a u radu mu pomažu rukovodioci organizacionih i podorganizacionih jedinica – nosioci funkcija, čija su ovlaštenja i odgovornosti, odnosno opis poslova i radnih zadataka bliže utvrđeni ovim Statutom i opštim aktima i to: a) Prorektor za nastavu i studentska pitanja; b) Prorektor za naučno – istraživački rad; c) Prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu".

Iako Univerzitet u Tuzli nema prorektora, Hadžigrahić kaže da razloga za zabrinutost nema.

"Univerzitet je ustanova u kojoj funkcionišu uredi za nastavu, međuuniverzitetsku saradnji i naučno-istraživački rad. Imamo sektor za kvalitet u kojem rade ljudi koji su zaposleni i koji znaju svoj posao. Tu su dekani i prodekani za pojedine oblasti, tako da nekog razloga za zabrinutost nije bilo", nastavila je ona.

Osim problema vezano za neimenovanje prorektora Univerzitet u Tuzli se susreće i s onim finansijske prirode, što je u ranijem razgovoru za naš portal potvrdila i rektorica, koja je kao jedan od razloga navela smanjen broj upisanih studenata.

Tufekčić: Rapidan pad kvaliteta

S druge strane, za nekadašnjeg rektora Univerziteta u Tuzli prof. Džemu Tufekčića neshvatljivo je da ova visokoškolska ustanova može funkcionisati bez prorektora, jer je riječ o integrisanom univerzitetu s 13 organizacionih jedinica.

"Tu imamo međunarodnu saradnju, nastavu i naučno-istraživački rad koji su bez kontakata. Ako pogledate rejting, mi smo bili prvi i vodeći integrisani univerzitet u BiH, a sada nismo ni četvrti. Došlo je do rapidnog pada kvaliteta, a organizaciona forma isto tako ne daje očekivane rezultate. Rezultat toga je veliko smanjenje broja studenata, opadanja kvaliteta u nastavi i naučno-istraživačkom radu. Univerzitet sad funkcioniše tako kako funkcioniše i urušava se rapidno. On se integriše, pravi nove sporazume, rektorica putuje, međutim kada je ona odsutna nema ko potpisati dokumente i bez prorektora izgubila se dinamika koja bi trebala postojati", rekao nam je Tufekčić.

I Tufekčić navodi da zakon kaže da Univerzitet u Tuzli mora imati tri prorektora te direktora za razvoj i finansije, a razlog za stanje u kojem se ova visokoškolska ustanova nalazi on vidi u uplitanju politike.

"Politika postavi jednog rektora, a kada on odbije da uradi ono što oni traže, odmah ga smijene, pa onda postave drugog koji je vršilac dužnosti jer treba u penziju. Nakon toga izaberu novoga i tako redom. To je postala igra, pa se u protekle dvije godine smijenilo rektora kao za svo vrijeme postojanja Univerziteta u Tuzli", dodaje Tufekčić koji je mišljenja da su u svemu ovome u velikoj mjeri oštećeni studenti.

Svoje prve pomoćnike koji su definisani zakonom i statutom rektorica Hadžigrahić nema, a kada će oni biti predloženi Senatu i dalje ostaje nepoznanica.

Ali, zato je dobro poznato da je ova visokoškolska ustanova u proteklom periodu bila meta interesovanja i Inspektorata za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli koji je izvršio nadzor zbog zaprimljenog većeg broja prijava koje se odnose na zapošljavanja administracije i izbor u naučno-nastavna zvanja nastavnog osoblja.