Reagovao sindikat
32

Univerzitet u Tuzli u finansijskim problemima i bez imenovanih prorektora

Piše: A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Univerzitet u Tuzli nalazi se u finansijskim problemima, između ostalog zbog smanjenog broja upisanih studenata, međutim, zaposlenici i vanjski saradnici svoje plaće, odnosno naknade će dobiti na vrijeme. Potvrdila je ovo za Klix.ba rektorica tuzlanskog Univerziteta Nermina Hadžigrahić, naglasivši da je potrebno redefinisati modele finansiranja ove visokoškolske ustanove.

Iz Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona (TK) upućeno je javno pismo u kojem je, između ostalog navedena informacija o tome da je upitna isplata novembarske i decembarske plaće i naknade uposlenicima i vanjskim saradnicima Univerziteta u Tuzli.

"Otkuda koncem godine spoznaja da Univerzitet u Tuzli nema dovoljno unutrašnjih rezervi? Univerzitet za isplatu plaća dobija više od 70 posto iz budžeta TK, a preostali dio se namiruje iz vlastitih prihoda. Oni se ostvaruju iz studentskih upisnina dodiplomskog, postdiplomskog i doktorskog studija, a tu su i redovni prihodi po drugim osnovama. Mi samo želimo da se sredi finansijsko stanje kroz sistematizaciju radnih mjesta", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata visokog obrazovanja TK Samir Nurić.

Hadžigrahić: Isplata plaća nije upitna

Međutim, rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić u razgovoru za Klix.ba je kazala da nije upitna isplata plaća i naknada, ali da je upozoreno na pad vlastitih prihoda ove visokoškolske ustanove, zbog čega je od Vlade TK zatražena pomoć u cilju pronalaska rješenja.

"To se ni u kojem slučaju ne može definisati kao neisplaćivanje plaća, jer one nisu upitne. Rješenje je pronađeno, Vlada TK će dati dovoljno sredstava i plaće će biti isplaćene u obimu kao i ranije", rekla je Hadžigrahić.

Hadžigrahić je potvrdila da je narušeno finansijsko stanje Univerziteta u Tuzli, a na sve to je utjecao niz faktora. Među njima je i smanjen broj upisanih studenata u tekućoj akademskoj godini.

"Finansijsku politiku Univerziteta u Tuzli diktiraju i društvene okolnosti vezane za visoko obrazovanje. Svjedoci smo smanjenog broja studenata i to je problem s kojim se suočavaju svi javni univerziteti u BiH i okruženju. Sada trebamo redefinisati finansijsku politiku, ne samo na nivou resorno ministarstvo-Vlada-Skupština-Univerzitet, već to zahtijeva određenu vrstu društvene rasprave", navodi ona.

Prema njenim riječima, za razliku od većine visokoškolskih ustanova u našoj zemlji, Univerzitet u Tuzli iz vlastitih sredstava finansira naknade svih vanjskih saradnika te 12 posto plaća zaposlenika.

Međutim, vlastita sredstva s kojima raspolaže tuzlanski Univerzitet nedosatna su za sve ovo, a naša sagovornica rješenje vidi u promjeni obima finansiranja.

"Sada je potrebno promijeniti obime finansiranja iz vlastitog i budžeta Tuzlanskog kantona. Mi smo i u izradi pravilnika o cjeloživotnom učenju te ćemo i kroz taj dio poboljšati svoje prihode", kaže nam Hadžigrahić.

Univerzitet funkcioniše bez prorektora

U pismu koje je Sindikat visokog obrazovanja TK uputio Kantonalnoj vladi, Ministarstvu obrazovanja i nauke TK te Upravnom odboru Univerziteta u Tuzli naveden je i problem neimenovanja prorektora u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

"Nije mi poznato zbog čega prorektori više od godinu dana nisu imenovani i to je ozbiljno kršenje zakona. Rektor je prema zakonu dužan predložiti Senatu Univerziteta u Tuzli prorektore koji su po sistematizaciji radnih mjesta predviđeni. Ovo je čista politizacija Univerziteta u Tuzli i izrugivanje politike prema njemu. Ozbiljan rektor ne bi prihvatio da bude na čelu univerziteta, a da nema prorektore", kazao je Nurić.

S druge strane, rektorica Hadžigrahić ističe da prijedlozi za prorektore nisi bili na sjednici Senata Univerziteta u Tuzli, naglasivši da je obavila niz razgovora s profesorima.

"Neki od njih nisu bili spremni da preuzmu tu odgovornu funkciju, a određeni broj njih je još uvijek u fazi razmišljanja. Do kraja ovog mjeseca oni će biti imenovani, a bitno je reći da mi imamo urede koji bez problema rade i u njima je stručni kadar koji je aktivno uključen u sve procese, tako da ne mislim da je univerzitet oštećen zbog svega toga", istakla je Hadžigrahić te naglasila da nije imala političke pritiske vezano za predlaganje prorektora.