Javna tribina
0

Neophodno otvaranje banke koštane srži u BiH

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Već dugo se naši građani susreću sa problemom prikupljanja sredstava za transplantaciju koštane srži, kako djeci tako i odraslim, što je glavni razlog da se Nevladina organizacija Mala odlučila na pokretanje projekta otvaranja prve banke koštane srži u BiH.

"Na ovaj način želimo bolje upoznati javnosti i vlast te apelovati da se ovom problemu pristupi dosta ozbiljnije. To znači da bi operacionalizacija Zakona o transplantaciji trebala osigurati uvjete za stvaranje registra dobrovoljnih davalaca koštane srži, a nakon toga formiranje banke i uvjeta koji bi nam omogućili da budemo učlanjeni u svjetsku mrežu banaka koštane srži. Time bi se stvorila mogućnost da oni ljudi kojima je potrebna transplantacija mnogo brže nađu kompatibilnog davaoca", kazao je za Sarajevo-x.com dr. Bakir Nakaš, predsjednik NVO Mala.

On dalje navodi, kako su očekivali da će cijeli projekt ići znatno brže, međutim još uvijek nisu dobili podzakonske akte koji su osnov za formiranje registra.

"To znači da u Federalnom ministarstvu zdravstva na neki način proces donošenja akata nije išao intenzitetom koji smo očekivali. Nismo dobili još ni lokaciju gdje bi bila smještena banka koštane srži. Pretpostavljamo da bi to trebao biti Zavod za transfuzijsku medicinu, koji već ima dosta opreme i mogućnosti da se to brzo stavi u funkciju", ističe Nakaš.

Nakaš navodi i kako su dobili potporu Kantona i općina te su osigurali i neke novčane donacije za nabavku softvera, ali da bi sve to bilo operativno neophodno je donijeti podzakonske akte.

Za realizaciju ovog projekta je potrebno minimalno 15.000 davalaca te se iz NVO Mala nadaju da će uz volju Bosanaca i Hercegovaca ovaj projekt i uspjeti. Podršku svemu je dao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je kazao kako će se ova općina potruditi da, koliko mogne, pomogne pri realizaciji projekta.