Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Uvijek su doktori krivi za sve.To sto se trudnice ne okupaju prije dolaska u bolnicu,sto ne kupaju djecu poslije porođaja.
Odricem se ove drzave za budale.Nedavno sam boravio na pedijatirji klinickog centra Kosevo sa cerkicom.U Ruandi je ljepse nego u tom paklu,ljekara na mapi,sestre mahalaju i ispijaju kahve,majke sa djecom spavaju u istim krevetima a one koje imaju stariju djecu spavaju u stolicama, prljavo,ne znaju dijagnosticirati upalu grla,djetetu nalazi CISTI.Odemo u privatnu kliniku,nalazi susta suprotnost.Vi bi banku kostane srzi,pa vi stoko Bosanska niste za stale.Na pedijatriji imaju nove aparate ali dzaba kad doktorice i doktori ne peru ruke prije pregleda djece a ne daj boze rukavice staviti.Ova zemlja je tamni vilajet i jadan onaj ko se rodi u njoj.
... tako da umjesto da skupljamo pomoc za lijecenje u inostranstvu svim oboljelim od limfoma i leukemije, koji ne mogu skupiti ove silne novce i koji bi bez transplantacije maticnih celija sasvim sigurno UMRLI, mozemo im pomoci uspostavom liste potencijalnih donatora. Ni ja nisam vjerovao da se ovakva bolest moze desiti bas meni. U ovakvoj situaciji moze sutra biti bilo ko (ne dao bog nikome).
Koštana srž se ne može uzeti bez odobrenja davatelja jer a). Davatelj mora biti živ b). Davatelj daje uzorak za pacijenta u trenutku kada je to pacijentu potrebno, a ne unaprijed c) Ne daje se koštana srz nego se 2-3 sata izdvajaju i prikupljaju matične ćelije iz krvotoka - korištenjem posebnog uređaja nalik onom za dijalizu. Davatelj dakle ima ugrađenu braunilu cca 2-3 sata i to je sve. Baza koštane srži (iliti matičnih ćelija) je samo evidencija POTENCIJALNIH davaoca. U slučaju da se pojavi pacijent koji se \'poklapa\' sa donorom - tek tada kreće procedura izdvajanja i prenosa matičnih ćelija sa davatelja na primatelja. Prošao sam proceduru primatelja i ovo pišem iz vlastitog iskustva. U mom slučaju sam zbog povoljnog stadija bolesti imao sreću da sam mogao biti sam sebi davatelj. Bez ovakve baze (evidencije davatelja) jedino je rješenje je odlazak i transplantacija u inostranstvu. Cijena vani je prava sitnica - 100.000 EUR.
Nemam ništa protiv ako ima dobrovoljaca. Međutim kakvi smo nebi me začudilo da se košćana srž nebi uzimala i mimo zakona i volje pojedinaca. Napominjem da se zdravstvo treba boriti da preduhitri nastanak određenih bolesti i ukaže na različite probleme za njihovo nastajanje. Evo jednog banalnog primjera: da bi VIK uštedio na struji u noćnim satima zatvaraju većini grada vodu. Cijevi ostaju prazne pune novih bakterija hrđe i kamenca koji ujutro građani piju zajedno sa vodom. U mojoj zgradi ne da su ljudi oboljeli nego su im pocrkale i mašine za veš, bojleri itd... Dali je jeftinije da VIK normalno radi ili da lijećite ljude od različitih oboljenja???
Još će i košćanu srž da nam vade, e ne dam!!!
OMG zar nemamo, pa ovi naši doktori direktori lopatama kradu novac