Apel NVO Mala
297

FOTO+VIDEO / Postanite donor koštane srži i spasite živote bh. građana

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prije nekoliko sedmica NVO Mala pokrenula je akciju osnivanja banke koštane srži u Bosni i Hercegovini. Kako je za portal Klix.ba kazao jedan od pokretača projekta Abdulkadir Tuco, nadaju se kako će bh. građani prepoznati važnost ove inicijative i postati donori u budućnosti.

Prema riječima Tuce, sa bankom koštane srže i priključenjem u europske i svjetske banke, pacijenti iz BiH imaju veće šanse u našim transplantacionim centrima i po daleko nižim cijenama.

"Zahavaljujući doajenu našeg zdravstva dr. Bakiru Nakašu, projekat osnivanja Banke koštane srži ide naprijed. Danas smo izašli da vidimo i osjetimo puls građana o tome da li žele postati donatori koštane srži ili ne", kaže Tuco za naš portal.

Da bi neko postao donor koštane srži, potrebna je jedna kapljica krvi na kojoj se radi tipizacija niskog nivoa. Trenutno mnogi stručnjaci rade na registru donatora u kojem će, nadaju se, biti minimalno 15.000 osoba što je uslov da bi se ušlo u saradnju sa Evropskom i Svjetskom bankom koštane srži.

"Pozivamo grđane da daju tu kapljicu krvi kako bismo napravili taj registar. To sada je urađeno mnogo po ovom pitanju. Projekat će oživjeti punom snagom u septembru i oktobru jer tada ćemo imati softver i registar donora. Banka koštane srži bit će locirana u Zavodu za transfuziologiju BiH", pojašnjava Tuco.

Iz NVO Mala navode kako je časno biti dijelom ove priče i pokazati veliko bosanskohercegovačko srce.