Sveopća kampanja
0

Banka koštane srži prvi korak za osnivanje transplantacionog centra u BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kada bi Bosna i Hercegovina imala banku koštane srži i deset sterilnih sala za vršenje transplantacije, oko 50 operacija, koliko je godišnje potrebno uraditi u BiH, mogle bi se obavljati za 50 do 80 hiljada KM umjesto za 250 do 300 hiljada eura koliko je potrebno za jednu transplantaciju u zemljama izvan BiH.

Stoga je nevladina organizacija "Mala" pokrenula sveopću kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu certificiranog servera za banku koštane srži što je prvi korak za vršenje transplantacija u BiH, a već na samom početku kampanje Federalno ministarstvo zdravstva, ministarstva zdravstva pojedinih kantona i općine obećali su svoju podršku.

Jedna takva aktivnost upriličena je danas u Općini Novo Sarajevo, a radi se o javnoj tribini o temi "Formiranje banke koštane srži u BiH", čiji je sveukupni cilj da oboljeli ne moraju trošiti dragocjeno vrijeme za prikupljanje finansijskih sredstava i osvješćivanje građana koji bi mogli biti potencijalni donori.

Projekt-menadžerica ovog projekta i potpredsjednica nevladine organizacije "Mala" Amela Sućeska kazala je novinarima da će uskoro biti organizirane kampanje na otvorenom kada će se početi s izradom privremenog registra potencijalnih donora, a kada se kupi certificirani softver ti donori će moći uraditi tipizaciju te pohraniti svoje uzorke.

Budući da je znakovito da se ovakvim projektima bavi nevladina organizacija jer bi to trebale raditi institucije zdravstva, Sućeska potcrtava da će udruženje "Mala" voditi kampanju prikupljanja sredstava, a donorsku mrežu pravit će upravo institucije zdravstva.

Banka koštane srži BiH putem softvera bit će umrežena s Evropskom bankom koštane srži, a softvrer, prema informacijama s kojima NVO "Mala" raspolaže, košta oko 300.000 eura. Da bi BiH imala centar za transplantaciju potrebno je deset sterilnih soba, a jedna takva soba košta 30.000 KM.

Predsjednik NVO "Mala" dr. Bakir Nakaš ističe da se javnim aktivnostima želi apelirati na vlasti da bi se ovom problemu pristupilo ozbiljnije, jer bi se operacionalizacijom Zakona o transplantaciji osigurali uvjeti za stvaranje registra davalaca koštane srži te učlanjenje u svjetsku mrežu banaka koštane srži.

Nakaš ističe da bi se time stvorila mogućnost da oni ljudi kojima je potrebna transplantacija mnogo brže nađu kompatibilnog davaoca, ali da bi sve to zaživjelo potrebno je i imati educirano osoblje te adekvatan prostor u kojem bi se vršile transplantacije.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo izrazio je podršku projektu naglašavajući da bi uspješna realizacija tog projekta povećala stepen zdravstvene zaštite svih stanovnika u BiH.