Finansije
0

Grad Sarajevo podržao projekat Banka koštane srži BiH

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je danas delegaciju nevladine organizacije "MALA", koja je pokrenula opću kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu certificiranog servera za Banku koštane srži, što je prvi korak za vršenje transplantacija u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima dr.Bakira Nakaša, predsjednika Skupštine NVO MALA, kampanju su već podržali Federalno ministarstvo zdravstva, federalni Zavod za transfuzijsku medicinu, pojedini kantoni i općine a mnoge institucije su još obećale svoju podršku.

Gradonačelnik Alija Behmen naglasio je kako se radi o jednom isuviše važnom projektu za našu zemlju i njene građane te da će Grad Sarajevo svakako u mogućnim okvirima podržati projekat.

Projekt-menadžerica ovog projekta Amela Sućeska dodala je da će se uskoro organizirati kampanje na otvorenom kada će početi izrada privremenog registra potencijalnih donora, a kada se kupi certificirani softver ti donori će moći uraditi tipizaciju te pohraniti svoje uzorke.

Banka koštane srži BiH putem softvera bit će umrežena s Evropskom bankom koštane srži, a softver, prema informacijama s kojima ova NVO raspolaže, košta oko 300.000 eura. Udruženje MALA će voditi kampanju prikupljanja sredstava, a donorsku mrežu pravit će institucije zdravstva.

Gradonačelnik je tokom prijema sa zadovoljstvom prihvatio da bude jedan od ambasadora ovog projekta.