Uz zvuke "Inferna"
741

Nema te na kahvi: Goraždani na mostu poredali 8.372 fildžana za ubijene Srebreničane

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Performansom "Nema te na kahvi" kojeg svakog 12. jula stanovnici Goražda organizuju na Mostu "Alije Izetbegovića", žele podijeliti bol s porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Tradicionalno svake godine, dan nakon kolektivne dženaze u Potočarima, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog večeras su na mostu u centru Goražda poredali 8.372 fildžana koji simbolizuju višegodišnju neizvjesnost čekanja porodica da se njihovi najmiliji vrate svojim kućama.

U bosanskoj tradiciji spremanje kafe je ritual kojim se dočekuju najdraži.

Uz zvuke Srebreničkog inferna te učenjem fatihe Goraždani su podjelili tugu koju porodice žrtava genocida nose godinama, svjesni da se njihovi najmiliji nikada neće vratiti. Večeras su se molili za ubijene Srebreničane, 8.372 očeva, sinova i braće koje njihovi najmiliji nisu dočekali.

"Majke Srebrenice čekale su svoje najmilije sa fildžanom kahve, ali oni nisu nikada došli. Oni žive s tom neizmjernom boli, i mi večeras nakon dženaze u Srebrenici pokazujemo suosjećanje, da dijelimo bol, da smo tu uz njih i da nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu", poruka je iz Goražda.

Goraždani su u tišini redali fildžane za ubijene Srebreničane. Na ovaj način žele razvijati kulturu pamćenja, a kažu Goražde ima veću odgovornost prema Srebrenici od bilo koje druge sredine u BiH.

"Pamtimo da se u Srebrenici desio genocid i da oni koji negiraju genocid samo nastavljaju genocid. Negiranje genocida mora prestati. Mi iz Goražda imamo poseban odnos sa Srebrenicom, jer smo i mi bili zaštićena enklava i ko zna šta bi se desilo s nama da nije bilo odlučnosti naših branilaca", poručili su večeras.

Performans na mostu protekao je bez zvaničih obraćanja. Tuga na licima ljudi dok u tišini upućuju dovu da majke i djeca Srebrenice, imaju dovoljno snage i sabura, da nastave dalje. Tišina i duboko poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, poruka da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica i zlo počinjeno u srcu Evrope, u "zaštićenim zonama" UN-a, na istoku Bosne.

Na mostu u Goraždu nije bilo zvaničnih obraćanja. Pefrormans "Nema te na kahvi" organizovan je i na mostu u Ustikolini.