Povodom Vaskrsa
13

Goraždanski paroh Marko Marković: Želimo mir svima, više sloge i razumijevanja

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Svečana liturgija kojom je obilježen veliki hrišćanski blagdan Vaskrs održana je jutros u crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici kod Goražda, gdje se tradicionalno okupljaju pravoslavni vjernici iz Goražda i okoline.
Vaskršnju liturgiju služio je jerej Marko Marković, goraždanski paroh.

On je čestitao najradosiji hrišćanski praznik poručujući da je Vaskrs, između ostalog prilika i za osnaživanje porodičnih, ali i komšijskih odnosa.

"Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću jer na ovaj dan, gospod naš, Isus Krist je vaskrsao iz mrtvih i svojim vaskresenjem darovao nadu za život vječni svima koji žive onako kako Bog želi i zapovijeda i koji služe njegovom svetom imenu. U ovom vremenu koje je prepuno razdora u svijetu prije svega želimo mir od boga svima, više sloge i razumijevanja među ljudima, da poštujemo i volimo jedni druge, da budemo jedni drugima pravi prijatelji i dobre komšije, sarađujemo i trudimo se zajedno na blago svih", poručio je jerej Marković.

U porti crkve Svetog Georgija koja je centralno mjesto duhovnosti pravoslavaca ovog područja danas se održava i tradicionalna vaskršnja tucijada za koju su se vjernici spremali danima te na Veliki petak u porti crkve tradicionalno farbali vaskršnja jaja koja simboliziraju vjeru u novi život. Na kraju ovog događaja bit će odabrano najljepše I najtvrđe vaskršnje jaje.

Podsjetimo i da je crkva Svetog Georgija već duže vrijeme u fokusu interesovanja arheologa jer je pored osnovne funkcije, zanimljiva i zbog bogate prošlosti.

Hram Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici sagrađen je 1454. godine kao zadužbina Hercega Stjepana Vukčića Kosače, a ovaj kompleks je inače pod zaštitom države. Specifičan je što je pri hramu 1519. godine osnovana prva štamparija u BiH, a druga na Balkanu, zahvaljujući Božidaru Goraždaninu.

Štamparija je snabdijevala crkve i manastire bogoslužbenim knjigama. Pod okriljem crkve štampane su u 16. vijeku tri knjige, a njihovi originalni primjerci i dijelovi čuvaju se u Veneciji, Dubrovniku, Trgovištu, Beogradu i Sankt Peterburgu.