Carl Bildt
0

"Nema raspada BiH"

SRNA
Carl Bildt (Foto: Reuters)
Carl Bildt (Foto: Reuters)
Švedski ministar spoljnih poslova Carl Bildt smatra nerealnim prognoze o raspadu BiH.

Bildt je za Radio "Slobodna Evropa" u Talinu pojasnio da je BiH vrlo komplikovana zemlja u kojoj se procesi odvijaju sporo, ali i istakao da je daleko od realnosti mišljenje da se BiH raspada, koje je uvriježeno u nekim zemljama.

"Situacija nije idelana i BiH neće postati Švicarska sutra,"  kaže Bildt.     

 Švedski diplomata, koji je bivši visoki predstavnik u BiH, kaže da oni koji imaju  loše prognoze   treba da  se suoče   sa  realnošću   da je tokom rata   "bilo  manje etničkog nasilja u BiH nego u Francuskoj ili u drugim članicama Unije".   

"Mi moramo prestati sa takvom retorikom o BiH,  jer je ona destruktivna i potpuno pogrešna", smatra  Bildt.  

Ministri inostranih poslova NATO-a počeli su juče u Talinu dvodnevni sastanak na kome razgovoraju o budućnosti nuklearnog naoružanja i odnosa sa Rusijom nakon što su se Washington i Moskva početkom ovog mjeseca saglasili o novom Sporazumu za smanjenje strateškog naoružanja (START). 

 BiH je primljena u Akcioni plan o članstvu u NATO-u (MAP), ali je od nje zatraženo da  tokom ovog procesa bude riješeno  ključno pitanje raspolaganja vojnom imovinom, izjavio je sinoć portparol Alijanse James Apaturay.
Albanija i Hrvatska zvanično su pozvane u punopravno članstvo NATO-a  u aprilu 2009. godine, a Crnoj Gori je odobren MAP u decembru prošle godine.