Sven Alkalaj
0

"BiH nije obeshrabrena odbijenicom za MAP"

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Vlasti BiH nisu obeshrabrene nedavnom odbijenicom NATO-a da BiH dobije MAP status, već će to predstavljati impuls da bolje rade, izjavio je večeras u Sarajevu ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

Alkalaj je rekao da je BiH specifična zemlja, jer ostale države tokom reformi odbrane nisu morale da od tri armije stvaraju jedinstvenu strukturu i Ministarstvo odbrane BiH, ali je naglasio da to nije prepoznato kada se raspravljalo o MAP statusu za BiH.

On je istakao da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti u odnosima BiH i NATO, napomenuvši da sutra u posjetu BiH dolaze eksperti iz Štaba NATO-a u Briselu, dok su nedavno u BiH bili ambasadori zemalja članica Alijanse.

Alkalaj je na okruglom stolu o temi "Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem u NATO", kojeg je organizovao Alumni ''Maršal centar'', najavio da će početkom marta predstavnici vlasti BiH u Briselu predstaviti ispunjavanje planova BiH pred predstavnicima 28 zemalja članica NATO-a, nakon čega će uslijediti posjeta BiH predstavnika Alijanse.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da se BiH mnogo promijenila u odnosu na vrijeme kada je dobila poziv u Partnerstvo za mir, te da će se i dalje mijenjati u procesu pristupanja NATO-u.

"Kada uđemo u NATO bićemo potpuno drugačija zemlja, jer ćemo proći kroz promjene koje moramo učiniti", rekao je Cikotić i zahvalio ''Maršal centru'' za organizovanje ovog okruglog stola.

On je istakao da obaveze zemlje kada uđe u članstvo ne prestaju, već da onda nastaje novi oblik partnerstva.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Šefik Džaferović izjavio je da su međunarodno prisustvo u BiH i put zemlje ka evroatlantskim integracijama - povezani, jer što zemlja bude više prilazila NATO-u i EU, to će slabiti prisustvo međunarodne zajednice u državi.

"Za mene je to dvoje uzročno-posljedično vezano", rekao je Džaferović.

Komandant NATO štaba u Sarajevu general Džon Bulard govorio je o razvoju novog strateškog koncepta NATO-a koji je posljednji put promijenjen 1999. godine.

"U ovim vremenima tehnološkog napretka svijet prolazi kroz velike promjene. Niko sebi ne može priuštiti da stoji u mjestu, pa tako i NATO, zbog čega moramo da se nastavimo prilagođavati", rekao je Bulard.

On je istakao da su se u posljednjih 20 godina dogodile najdramatičnije promjene bezbjednosnih izazova od kako postoji Sjeveroatlantska alijansa.

Bulard je napomenuo da će u novom strateškom konceptu ostati vrijednosti koje su krasile NATO od njegovog osnivanja, ali da se o pitanju bezbjednosti u 21. vijeku mora razmišljati drugačije.

Komandant NATO štaba u Sarajevu je istakao da su izazovi sa kojim se svijet susreće, pa tako i NATO - klimatske promjene, širenje oružja za masovno uništavanje, terorizam, sajber kriminal, pandemije, humanitarne katastrofe.

"NATO je globalna institucija čiji su izazovi i interesi globalni. Izazovi sa kojim se suočavamo su globalni, zbog toga su partnerstva suštinska za djelovanje NATO-a", rekao je Bulard.

O postprijemnim iskustvima Hrvatske prisutnima je govorio profesor u ''Maršal centru'' Dragan Lozančić koji je naglasio značaj percepcije javnosti prema NATO alijansi.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a saglasili su se u decembru da je previše rano da se BiH odobri zahtjev da pristupi Akcionom planu za članstvo (MAP).