{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH nije obeshrabrena odbijenicom za MAP"

S
22.2.2010. u 21:05
0
7
"BiH nije obeshrabrena odbijenicom za MAP"
0
"BiH nije obeshrabrena odbijenicom za MAP"
Sven Alkalaj
Vlasti BiH nisu obeshrabrene nedavnom odbijenicom NATO-a da BiH dobije MAP status, već će to predstavljati impuls da bolje rade, izjavio je večeras u Sarajevu ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.
Alkalaj je rekao da je BiH specifična zemlja, jer ostale države tokom reformi odbrane nisu morale da od tri armije stvaraju jedinstvenu strukturu i Ministarstvo odbrane BiH, ali je naglasio da to nije prepoznato kada se raspravljalo o MAP statusu za BiH.

On je istakao da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti u odnosima BiH i NATO, napomenuvši da sutra u posjetu BiH dolaze eksperti iz Štaba NATO-a u Briselu, dok su nedavno u BiH bili ambasadori zemalja članica Alijanse.

Alkalaj je na okruglom stolu o temi "Prestaju li obaveze zemlje pristupanjem u NATO", kojeg je organizovao Alumni ''Maršal centar'', najavio da će početkom marta predstavnici vlasti BiH u Briselu predstaviti ispunjavanje planova BiH pred predstavnicima 28 zemalja članica NATO-a, nakon čega će uslijediti posjeta BiH predstavnika Alijanse.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da se BiH mnogo promijenila u odnosu na vrijeme kada je dobila poziv u Partnerstvo za mir, te da će se i dalje mijenjati u procesu pristupanja NATO-u.

"Kada uđemo u NATO bićemo potpuno drugačija zemlja, jer ćemo proći kroz promjene koje moramo učiniti", rekao je Cikotić i zahvalio ''Maršal centru'' za organizovanje ovog okruglog stola.

On je istakao da obaveze zemlje kada uđe u članstvo ne prestaju, već da onda nastaje novi oblik partnerstva.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Šefik Džaferović izjavio je da su međunarodno prisustvo u BiH i put zemlje ka evroatlantskim integracijama - povezani, jer što zemlja bude više prilazila NATO-u i EU, to će slabiti prisustvo međunarodne zajednice u državi.

"Za mene je to dvoje uzročno-posljedično vezano", rekao je Džaferović.

Komandant NATO štaba u Sarajevu general Džon Bulard govorio je o razvoju novog strateškog koncepta NATO-a koji je posljednji put promijenjen 1999. godine.

"U ovim vremenima tehnološkog napretka svijet prolazi kroz velike promjene. Niko sebi ne može priuštiti da stoji u mjestu, pa tako i NATO, zbog čega moramo da se nastavimo prilagođavati", rekao je Bulard.

On je istakao da su se u posljednjih 20 godina dogodile najdramatičnije promjene bezbjednosnih izazova od kako postoji Sjeveroatlantska alijansa.

Bulard je napomenuo da će u novom strateškom konceptu ostati vrijednosti koje su krasile NATO od njegovog osnivanja, ali da se o pitanju bezbjednosti u 21. vijeku mora razmišljati drugačije.

Komandant NATO štaba u Sarajevu je istakao da su izazovi sa kojim se svijet susreće, pa tako i NATO - klimatske promjene, širenje oružja za masovno uništavanje, terorizam, sajber kriminal, pandemije, humanitarne katastrofe.

"NATO je globalna institucija čiji su izazovi i interesi globalni. Izazovi sa kojim se suočavamo su globalni, zbog toga su partnerstva suštinska za djelovanje NATO-a", rekao je Bulard.

O postprijemnim iskustvima Hrvatske prisutnima je govorio profesor u ''Maršal centru'' Dragan Lozančić koji je naglasio značaj percepcije javnosti prema NATO alijansi.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a saglasili su se u decembru da je previše rano da se BiH odobri zahtjev da pristupi Akcionom planu za članstvo (MAP).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: