Razgovori sa vlastima BiH
0

Generalni sekretar NATO-a Rasmussen u Sarajevu

SRNA
Članovi Sjeveroatlantskog savjeta i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetit će danas BiH radi nastavka strateškog političkog dijaloga uoči narednog ministarskog sastanka zemalja članica Alijanse u Talinu 22. aprila, kada bi trebalo da bude razmatrana aplikacija BiH za članstvo u Akcionom planu za članstvo u NATO-u.

Članovi Sjeveroatlantskog savjeta i Rasmussen trebalo bi da razgovaraju sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i nekolicinom ministara, najavio je šef Misije BiH pri NATO-u u Briselu ambasador Nikola Radovanović.

Predviđeni su i sastanci sa predstavnicima pet političkih stranaka vladajuće koalicije, te međunarodnih organizacija u BiH.

Vlasti u BiH imaju velika očekivanja od predstojeće posjete članova Sjeveroatlantskog savjeta Sarajevu, rekla je juče zamjenik ministara inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić, koja je i predsjednik NATO koordonacionog tima Savjeta ministara.

Komandant NATO štaba u Sarajevu general John Bullard pojasnio je da MAP predstavlja program koji je prilagođen željama zemalja u smislu procesa prisupanja NATO-u.

Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu, čija je Ambasada zadužena za kontakt između BiH i NATO-a, istakao je značaj posjete, naglasivši da će članovi Sjeveroatlantskog savjeta otići iz Sarajeva sa boljim razumijevanjem prilika u BiH.

"Šta god da se dogodi u Talinu mi očekujemo da će napori u smislu puta BiH prema NATO-u biti nastavljeni. Kada se BiH pridruži MAP-u znači da će biti na korak bliže punopravnom članstvu u NATO ali to nosi i nove obaveze", rekao je Bratu.

Ambasador Norveške je napomenuo da zemlje članice NATO-a u Talinu 22. aprila, prilikom razmatranja da li će BiH dobiti MAP status, tu odluku moraju donijeti konsenzusom.