{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH primljena u Akcijski plan za članstvo u NATO-u

F
23.4.2010. u 08:24
0
66
BiH primljena u Akcijski plan za članstvo u NATO-u
0
BiH primljena u Akcijski plan za članstvo u NATO-u
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a saglasili su se u četvrtak da prime Bosnu i Hercegovinu u Akcijski plan za članstvo (MAP), što znači da bi se u Savez mogla uključiti narednih godina, ali su njegovu provedbu vezali za određene uvjete.
"MAP je danas odobren Bosni i Hercegovini, ali uz jasne uvjete povezane za provedbu", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik NATO-a James Appathurai nakon susreta ministara vanjskih poslova NATO-a u estonskom glavnom gradu Talinu, prenio je Reuters.

Appathurai je kazao kako će NATO prihvatiti prvi godišnji plan reformi BiH prema MAP-u tek kada imovina vezanu za odbranu, poput baza, bude registrirana kao imovina države i za upotrebu ministarstva odbrane.

Akcijski plan za članstvo je višefazni proces političkog dijaloga i vojnih reformi koji zemlju kojoj je odobren treba uskladiti s NATO-ovim standardima i konačno je uvesti u Savez. Proces može potrajati nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina se u oktobru prijavila za MAP, za članstvo u 28-članom NATO-u ali je Sjevernoatlantski savez to odbacio uz obrazloženje da zemlja treba provesti više reformi.

Glasnogovornik Appathurai je kazao da su ministri konstatirali kako je BiH ostvarila "značajan" napredak u reformama i pozdravili njezinu odluku da uništi višak municije i oružja te osigura vojnike za NATO-ovu misiju u Afganistanu.

BiH je u aprilu odlučila poslati pješadijsku jedinicu koja će se pridružiti misiji u Afganistanu koju predvodi NATO, što je jedan od uvjeta koji je Savez postavio za kandidaturu zemlje za članstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: