{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Do izbora zaključiti sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini"

F
23.4.2010. u 17:23
0
5
"Do izbora zaključiti sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini"
0
"Do izbora zaključiti sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini"
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova NATO-a na sastanku u Talinu da pozovu BiH da pokrene Akcioni plan za članstvo (MAP).
-Ovo je veoma važna garancija sigurnosti za obične građane u BiH, rekao je Inzko, naglasivši da je u više navrata tokom proteklih mjeseci u Briselu i Sarajevu prezentirao ovu procjenu Sjevernoatlantskom vijeću.

Ministri vanjskih poslova NATO-a i dalje su zabrinuti činjenicom da pitanje nepokretne vojne imovine još uvijek nije riješeno, te su na samitu u Talinu ovlastili Sjevernoatlantsko vijeće da prihvati prvi Godišnji nacionalni program BiH (osnovni mehanizam za provođenje Akcionog plana za članstvo) tek nakon što se nepokretna vojna imovina, identificirana kao neophodna za buduće vojne svrhe, zvanično registrira kao državna imovina BiH kojom će raspolagati Ministarstvo odbrane BiH.

-Zaključci ministara vanjskih poslova NATO-a u potpunosti su u skladu sa uslovima koje je utvrdio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira za odluku o zatvaranju OHR-a i tranziciju u angažman pod vodstvom EU, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Drugi cilj u takozvanom “5+2” programu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira je iznalaženje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje vojne imovine.

Iako treba pozdraviti nedavni napredak u rješavanju pitanja pokretne vojne imovine, još uvijek se čeka na dogovor o nepokretnoj imovini.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je vlasti u BiH da iskoriste odluku iz Talina kako bi stvorili politički zamah koji bi rezultirao zaključenjem sporazuma o nepokretnoj vojnoj imovini, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, kako bi država BiH postala vlasnik vojne imovine neophodne za buduće odbrambene svrhe.

-Ako BiH u septembru želi krenuti u realizaciju MAP-a zajedno sa Crnom Gorom, političko rukovodstvo BiH mora postići dogovor prije izbora, naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: