NATO
0

Pod upitnikom sporazum o vojnoj imovini do septembra

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici NATO-a u BiH ne vjeruju da će sporazum o vojnoj imovini biti usaglašen do septembra, zato što "politički lideri u BiH ne odustaju od suprotstavljenih stavova".

"Nemoguće je očekivati napredak kada ne postoji spremnost za dogovor. Politički lideri pitanje vojne imovine pretvorili su u politički problem iako se radi o čisto pravnoj stvari, a s obzirom da se bliže izbori niko ne želi odstupiti sa ranije utvrđenih pozicija", rekao je portparol NATO-a Derek Chapel.

On je pozdravio angažman američkog državnog sekretara Hilari Klinton koja je u pismu upućenom Predsjedništvu BiH zatražila da se 69 lokacija potrebnih Oružanim snagama BiH uknjiži kao državna imovina, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".  

Savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Đuro Beronja pojasnio je da Predsjedništvo BiH nije nadležno za rješavanje pitanja vojne imovine nego da to treba urediti sporazumom entitetskih vlada.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić takođe je podržao angažman najvećih funcionera SAD, ali i naglasio da nema napretka u pregovorima o sporazumu o rješavanju pitanja vojne imovine. 

On tvrdi da problem nije u Ministarstvu odbrane BiH "nego na nekim drugim adresama".

Vlasti RS od ranije zastupaju stav da je sva državna imovina, uključujući i vojnu, vlasništvo entiteta na čijoj se teritoriji nalazi, te da je oni mogu dati državnim institucijama na korištenje. Nasuprot njima, predstavnici Federacije BiH smatraju da je država vlasnik vojne imovine te da treba biti upisana u vlasničke knjige.
Sporazum o vojnoj imovini uslov je za početak primjene MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH koji su zemlje članice NATO uslovno odobrile u aprilu. 

Rješavanje cjelokupne državne imovine preostali je uslov za gašenje OHR-a.