Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bili su zivotno ugrozeni tada, a nisu Bog zna sta puno zasticeniji ni sada...crn je hljeb crnih rudara,bio i ost'o...
U BiH svaki narod ima svoj Dan rudara. U RS-u slavi se 17. 12., na Svetu Varvaru, u Hercegovini rudari slave svoj dan na Svetu Barbaru, zaštitnicu rudara. Prije rata tradicionalno Dan rudara obilježavao se samo 21. decembra u BiH, kao i u cijeloj bivšoj državi. Ovaj dan poznat je po čuvenoj Husinskoj buni iz 1920. godine. Selo Husino, nadomak Tuzle, uvijek će ostati upamćeno po čuvenoj Husinskoj buni. Bio je to otpor 7.000 rudara koji su životima željeli obraniti svoj ponos i čast od nasilja državne vlasti, koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima. Rudarima i njihovim porodicama SRETNO!
Husinsku bunu malo ko danas spominje, da ne bi služila kao inspiracija za izliv nezadovoljstva protiv ugnjetavanja i nepravde... istorija nam je bila učiteljica života, a onda su došli neki ljudi i silovali učiteljicu. Danas svako ima "svoju istoriju" pa obilježava ono što je njemu drago, ide se po onoj: "od mene svijet počinje.“
ne kontam ...sada ne koče papučamai drvetom pa je to napredak za 150 godina i to je dovoljno...znači rudari ne smiju ništa trežiti jer tobože njihovi komot+rati su nekada radili kako gore kaže i šuti i poklopi se...poskupljuj ugalj za 75-80 % i ljudima dižite plate jhebem li vam Boga hohštaplerskog,šta ste se skupili kao da nema za to...kome čestitate dan rudara,kome????!!!!!!Primajte ljude nove ulažite stotine miliona ako treba i ne serite da nema para za to i ulažite u sve rudnike jednako...samo se nastavite tako zajebavati znaćete sa čime se kopa
Duboko iz crne utrobe zemlje k'o marljivi mravi u svome trudu garavih lica na svjetlost dana rudari vade vrijednu rudu. Njihove ruke su željezo kruto s čela im curi prljavi znoj s kaciga lampe što svijetle u tami posule oknom zvjezdani roj. Znaju da poguban posao rade želja za kruhom tu ih još drži u svakome danu tek jedna je briga samo da staro okno izdrži.
Bravo
Pa realno, mislim da se stanje u našim rudnicima i nije puno promijenilo od te 1880. godine. Nazalost, barem jednom godisnje citamo o stradanjima rudara i patnjama njihovih porodica... :( Tako da, sretna nova godina svim rudarima, ali bukvalno, SRETNA.