|

Neizvjesna naplata RTV takse uz telefonske račune

Neizvjesna naplata RTV takse uz telefonske račune
0
S
SRNA
29.11.2010. u 21:06
20
komentara
0

dijeljenja
Neizvjesna naplata RTV takse uz telefonske račune
Neizvjesno je da li će telekom operateri u BiH od Nove godine naplaćivati RTV taksu uz telefonske račune, jer nije sigurno da će biti obnovljeni ugovori koji ovih dana ističu sa javnim emiterima.
Kako su potvrdili u "M:telu" i "BH Telekomu", od javnih RTV servisa dobili su prijedloge ugovora za narednih pet godina, ali oni još neće biti potpisani.

U javnim emiterima očekuju da bude nastavljena naplata takse kao i do sada, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"Prema Zakonu o javnom RTV sistemu BiH, jasno je propisano da telekom operateri, bez obzira na to jesu li privatni ili javni, moraju naplaćivati RTV taksu na svojim računima pet godina nakon izdavanja dozvole. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izdala je dozvole javnim emiterima u maju ove godine i ne vidim razlog da telekom provajderi ne nastave da naplaćuju RTV taksu", rekao je Dragan Davidović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/.

U RAK-u su potvrdili da su javni emiteri dobili dozvole prije nekoliko mjeseci, te podsjetili da je Zakon o javnom sistemu regulisao oblast naplate RTV takse.

U "M:telu" tvrde da su više puta upozoravali da dosadašnji način naplate RTV takse uz račune za fiksnu telefoniju nije dobar za razvoj telekomunikacija.

"Dobili smo prijedlog ugovora, ali smo ga vratili RTV emiterima jer su odredbe ponuđenog ugovora u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH. Takođe, određena rješenja iz ponuđenog ugovora su prevaziđena i ne mogu se primijeniti. Očekujemo novi prijedlog ugovora usaglašen sa važećim propisima i interesima svih strana", kažu u "M:telu".

Davidović tvrdi da je neosnovana tvrdnja o kršenju Zakona o potrošačima i podsjeća da je RTV taksa porez na posjedovanje TV prijemnika, a ne usluga.

U "BH telekomu" kažu da su dobili prijedlog ugovora, ali ga još razmatraju.

"Ne možemo reći da li ćemo dalje nastaviti sa naplatom RTV takse uz telefonske račune kada u decembru istekne ugovor dok ne dobijemo tumačenje zakonodavca, parlamenta BiH. S obzirom na to da je Vlada FBiH vlasnik ove kompanije, samo od nje možemo primati naloge", rekla je Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telekoma".

Marija Putica, član UO BHRT-a, kaže da bi za javne emitere bilo pogubno ako bi bila prekinuta naplata RTV takse jer i do sada je bilo na hiljade tužbi protiv neredovnih platiša.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH još nije počeo rad u novom sazivu i trenutno niko ne može tumačiti zakone.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...