Postignut dogovor
0

RTV taksa će i dalje dolaziti na telefonskom računu

Sarajevo-x.com
Na inicijativu generalnih direktora javnih RTV servisa BiH, BHRT-a, RTV F BiH-a i RTRS-a, danas je u RTV domu u Sarajevu organizovan poslovni dogovor sa glavnim menadžerima i ovlaštenim predstavnicima telekom operatera - pružalaca usluga fiksne telefonije u BiH.

Ovom dogovoru prisustvovali su: predstavnik resornog ministarstva Federacije BiH kao i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Nažalost, poslovnom dogovoru nisu prisustvovali predstavnici resornih ministarstava BiH i RS.

Poslovni dogovor je organizovan u cilju utvrđivanja uslova za nastavak međusobne poslovne saradnje javnih RTV servisa i telekom operatera - pružalaca usluga fiksne telefonije u BiH u poslovima naplate RTV takse.

Javni RTV servisi Bosne i Hercegovine iskazali su puno zadovoljstvo poslovnom saradnjom sa BH Telecomom, M:telom i HT Mostar u proteklom periodu i izrazili zahvalnost ovim kompanijama za uložene izuzetne napore u naplati RTV takse, koja je - u skladu sa međunarodnim standardima - osnovni prihod javnih emitera.

Pošto sa 31. 12. 2010. godine ističu ranije potpisani ugovori sa BH Telecomom, M:telom i HT Mostar, a imajući u vidu da su javni RTV servisi prvu dozvolu sa petogodišnjim vremenom trajanja, predviđenu Zakonom, dobili 26. aprila 2010. godine, te da su se u međuvremenu na tržištu u BiH pojavili i novi pružaoci usluga fiksne telefonije (uz koju se zakonski veže naplata RTV takse), nužno je osigurati kontinuitet naplate u okvirima važećeg zakona.

Sudionici poslovnog dogovora dogovorili su bezrezervnu podršku i poštivanje zakonskih obaveza kojima se regulira naplata RTV takse, nastavak primjenjivanja dosadašnjeg modela naplate RTV taksei nakon isteka važećeg ugovora 31. 12. 2010. godine, u narednom periodu analiziranje svih aspekata primjene ugovora koji ističe, formulisanje novog teksta i potpisivanje novih ugovora o poslovnoj saradnji u skladu sa važećim Zakonom, svi novoregistrovani pružaoci usluga fiksne telefonije u BiH imaju obavezu potpisivanja ugovora sa javnim RTV servisima o naplati RTV takse pod uslovima koji su identični onima iz ugovora javnih RTV servisa BiH sa BH Telecomom, M:telom i HT Mostar, sa rokom primjene 01. januara 2011. godine, dinamiku i nosioce aktivnosti na izradi novog ugovora između javnih RTV servisa i telekom operatera - pružalaca usluga fiksne telefonije o naplati RTV takse.