BiH
0

Nastavak primjenjivanja dosadašnjeg modela naplate RTV takse

FENA
Na inicijativu generalnih direktora javnih RTV servisa BiH - BHRT-a, RTV-a FBiH i RTRS-a danas je u RTV domu u Sarajevu organiziran poslovni dogovor s glavnim menadžerima i ovlaštenim predstavnicima telekom operatera, pružalaca usluga fiksne telefonije u BiH.

Ovom dogovoru prisustvovali su predstavnik resornog ministarstva Federacije BiH kao i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Poslovnom dogovoru nisu prisustvovali predstavnici resornih ministarstava BiH i RS-a.

Poslovni dogovor je organiziran u cilju utvrđivanja uslova za nastavak međusobne poslovne saradnje javnih RTV servisa i telekom operatera. pružalaca usluga fiksne telefonije u BiH u poslovima naplate RTV takse/pristojbe, a što je predviđeno Zakonom o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, navedeno je u zajedničkoj izjavi prisutnih na sastanku.

Javni RTV servisi Bosne i Hercegovine iskazali su puno zadovoljstvo poslovnom saradnjom s BH Telecomom, M:telom i HT Mostar u proteklom periodu i izrazili zahvalnost ovim kompanijama za uložene izuzetne napore u naplati RTV takse/pristojbe, koja je, u skladu s međunarodnim standardima, osnovni prihod javnih emitera.

Pošto s 31. decembrom ove godine ističu ranije potpisani ugovori s BH Telecomom, M:telom i HT Mostar, a imajući u vidu da su javni RTV servisi prvu dozvolu s petogodišnjim vremenom trajanja, predviđenu zakonom, dobili 26. aprila 2010. godine, te da su se u međuvremenu na tržištu u BiH pojavili i novi pružaoci usluga fiksne telefonije (uz koju se zakonski veže naplata RTV takse), nužno je osigurati kontinuitet naplate u okvirima važećeg zakona. Sudionici poslovnog dogovora saglasili su bezrezervnu podršku i poštivanje zakonskih obaveza kojima se regulira naplata RTV takse, nastavak primjenjivanja dosadašnjeg modela naplate RTV takse i nakon isteka važećeg ugovora 31. decembra.

Također su usaglasili za naredni period analiziranje svih aspekata primjene ugovora koji ističe, formuliranje novog teksta i potpisivanje novih ugovora o poslovnoj saradnji u skladu s važećim zakonom te da svi novoregistrovani pružaoci usluga fiksne telefonije u BiH imaju obavezu potpisivanja ugovora s javnim RTV servisima o naplati RTV takse pod uslovima koji su identični onima iz ugovora javnih RTV servisa BiH sa BH Telecomom, M:telom i HT Mostar, s rokom primjene, te dinamiku i nosioce aktivnosti na izradi novog ugovora između javnih RTV servisa i telekom operatera – pružalaca usluga fiksne telefonije o naplati RTV takse, saopćila je pres služba BHRT-a.