{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas novi ugovor o naplati RTV takse?

S
28.12.2010. u 10:10
0
11
Danas novi ugovor o naplati RTV takse?
0
Danas novi ugovor o naplati RTV takse?
Direktori javnih emitera i telekom operatera u BiH trebalo bi danas da potpišu novi ugovor o naplati RTV takse, jer postojeći ističe 31. decembra.
Vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo očekuje da će se današnjem sastanku odazvati predstavnici resornih ministarstava entiteta i BiH , te Regulatorne agencije za komunikacije.

Durmo je podsjetio da je prijedlog ugovora o naplati RTV takse upućen na adrese 12 telekom operatera koji su registrovani u BiH, pišu "Nezavisne novine".

"Bilo je primjedaba na prijedlog ugovora, ali očekujemo da se na zajedničkom sastanku dogovorimo o pojedinostima i na kraju potpišemo ugovore kako bi se normalno nastavila naplata RTV takse", istakao je Durmo.

Iz kompanije "M:tel" ranije su rekli da se obaveznom naplatom RTV takse uz telefonske račune narušavaju odnosi na tržištu, jer tu obavezu nemaju svi telekom operateri u BiH, te upozorili na moguće kršenje Zakona o zaštiti potrošača BiH.

Javni RTV servisi RTRS, BHRT i RTV FBiH do sada su imali potpisane ugovore sa "BH telekomom", preduzećem HT Mostar i "M:telom", a postoji mogućnost da se ugovori sklope i sa telekom operaterima koji su osnovani nakon 2005. godine.

Naplata RTV takse za javne emitere u BiH jedan je od osnovnih izvora finansiranja i ta obaveza propisana je Zakonom o javnom RTV sistemu BiH.

Prema podacima UO BHRT-a, veliki broj pretplatnika izbjegava da plaća RTV taksu, a postoje i zakonski nedostaci u FBiH koji omogućavaju da se izbjegava naplata poreza na posjedovanje RTV prijemnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: