{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas novi ugovor o naplati RTV takse?

S
28.12.2010. u 10:10
0
11
Danas novi ugovor o naplati RTV takse?
0
Danas novi ugovor o naplati RTV takse?
Direktori javnih emitera i telekom operatera u BiH trebalo bi danas da potpišu novi ugovor o naplati RTV takse, jer postojeći ističe 31. decembra.
Vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo očekuje da će se današnjem sastanku odazvati predstavnici resornih ministarstava entiteta i BiH , te Regulatorne agencije za komunikacije.

Durmo je podsjetio da je prijedlog ugovora o naplati RTV takse upućen na adrese 12 telekom operatera koji su registrovani u BiH, pišu "Nezavisne novine".

"Bilo je primjedaba na prijedlog ugovora, ali očekujemo da se na zajedničkom sastanku dogovorimo o pojedinostima i na kraju potpišemo ugovore kako bi se normalno nastavila naplata RTV takse", istakao je Durmo.

Iz kompanije "M:tel" ranije su rekli da se obaveznom naplatom RTV takse uz telefonske račune narušavaju odnosi na tržištu, jer tu obavezu nemaju svi telekom operateri u BiH, te upozorili na moguće kršenje Zakona o zaštiti potrošača BiH.

Javni RTV servisi RTRS, BHRT i RTV FBiH do sada su imali potpisane ugovore sa "BH telekomom", preduzećem HT Mostar i "M:telom", a postoji mogućnost da se ugovori sklope i sa telekom operaterima koji su osnovani nakon 2005. godine.

Naplata RTV takse za javne emitere u BiH jedan je od osnovnih izvora finansiranja i ta obaveza propisana je Zakonom o javnom RTV sistemu BiH.

Prema podacima UO BHRT-a, veliki broj pretplatnika izbjegava da plaća RTV taksu, a postoje i zakonski nedostaci u FBiH koji omogućavaju da se izbjegava naplata poreza na posjedovanje RTV prijemnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: