BiH
0

Negativna ocjena revizora za Federalni budžet iz 2009. i 2010.

FENA
Pretprošlogodišnji Federalni budžet ocijenjen je negativno iz Ureda za reviziju institucija u FBiH, prošlogodišnji također, kao i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u 2010. godini.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu saopćilo zajedničko tijelo oba doma Federalnog parlamenta, Komisija odgovorna ze reviziju, predstavljajući svoj izvještaj koji je sačinila u pogledu izvještaja federalnog revizorskog ureda o budžetu Federacije i korisnicima za prošlu i pretprošlu godinu.

O izvještaju Komisije predstoji rasprava u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U tom materijalu, upućenom Predstavničkom domu i Domu naroda, konstatirani su najznačajniji problemi i nedostaci uočeni kod revidiranih institucija, budžetskih korisnika te na osnovu toga Parlamentu predloženi mogući zaključci.

Predsjednik Komisije Mirsad Zaimović rekao je na pres-konferenciji da se nepravilnosti uglavnom ponavljaju iz godine u godinu kod revidiranih, kao i da je, što se tiče pretprošle i prošle, od oko 500 revizorskih preporuka za otklanjanje nedostataka u 28 revidiranih subjekata, ispoštovano svega 69.

Zaimović je također kazao da se revizorski izvještaji dostavljaju tužilaštvu, a da su mehanizmi same Komisije - postavljanje pitanja političke odgovornosti za uočene nedostatke, što je u ovom slučaju besmisleno jer se izvještaj odnosi na mandat prethodne vlade, kako je dodao.

Generalno gledajući, u slučaju kad negativnu revizorsku ocjenu dobije budžet, odgovornost je na predsjedniku Vlade i ministru finansija, rečeno je na pres-konferenciji.

Nezainteresiranost menadžmenta većeg dijela institucija za prevazilaženje nedostataka koje je uočio Ured za reviziju u FBiH jedan je od osnovnih navedenih problema u pogledu revizije institucija koja se odnosi na pretprošlu i prošlu godinu.

Komisija je između ostalog konstatirala i zapažanja tog ureda o nedosljednoj primjeni procedura propisanih u Zakonu o javnim nabavkama, što je na pres-konferenciji potvrdio generalni federalni revizor Ibrahim Okanović.

Navedeni su i nedosljedna primjena propisa Federalne vlade te izostanak efikasnog mehanizma za praćenje primjene.

U zaključcima koje Komisija na osnovu svojih zapažanja predlaže Federalnom parlamentu, revidirane institucije treba obavezati da sačine plan i program otklanjanja uočenih nedostataka i da za 90 dana izvijeste najviše zakonodavno federalno tijelo o realizaciji tog plana.

Činjenicu da je izvještaj o prošloj i pretprošloj godini Komisija dostavila tek sada u parlamentarnu proceduru, zamjenik predsjednika Slađan Ilić objasnio je novinarima da je njen sadašnji saziv imenovan 22. septembra ove godine.

Na taj saziv je čekao i izvještaj za 2009. jer je iz Ureda za reviziju on zakonski dostavljen u Parlament u septembru 2010., a ubrzo nakon toga su uslijedili opći oktobarski izbori u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj za 2010. dostavljen je, pak, u septembru ove godine.

Vjekoslav Bevanda, bivši federalni ministar finansija, a sadašnji član ove komisije, nije učestvovao u izradi izvještaja jer se taj materijal odnosi na period kad je on vodio Ministarstvo finansija.