Negativna ocjena revizora za Federalni budžet iz 2009. i 2010.

F
FENA
13.12.2011. u 13:29
0
3
Negativna ocjena revizora za Federalni budžet iz 2009. i 2010.
0
Negativna ocjena revizora za Federalni budžet iz 2009. i 2010.
Pretprošlogodišnji Federalni budžet ocijenjen je negativno iz Ureda za reviziju institucija u FBiH, prošlogodišnji također, kao i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u 2010. godini.
To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu saopćilo zajedničko tijelo oba doma Federalnog parlamenta, Komisija odgovorna ze reviziju, predstavljajući svoj izvještaj koji je sačinila u pogledu izvještaja federalnog revizorskog ureda o budžetu Federacije i korisnicima za prošlu i pretprošlu godinu.

O izvještaju Komisije predstoji rasprava u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U tom materijalu, upućenom Predstavničkom domu i Domu naroda, konstatirani su najznačajniji problemi i nedostaci uočeni kod revidiranih institucija, budžetskih korisnika te na osnovu toga Parlamentu predloženi mogući zaključci.

Predsjednik Komisije Mirsad Zaimović rekao je na pres-konferenciji da se nepravilnosti uglavnom ponavljaju iz godine u godinu kod revidiranih, kao i da je, što se tiče pretprošle i prošle, od oko 500 revizorskih preporuka za otklanjanje nedostataka u 28 revidiranih subjekata, ispoštovano svega 69.

Zaimović je također kazao da se revizorski izvještaji dostavljaju tužilaštvu, a da su mehanizmi same Komisije - postavljanje pitanja političke odgovornosti za uočene nedostatke, što je u ovom slučaju besmisleno jer se izvještaj odnosi na mandat prethodne vlade, kako je dodao.

Generalno gledajući, u slučaju kad negativnu revizorsku ocjenu dobije budžet, odgovornost je na predsjedniku Vlade i ministru finansija, rečeno je na pres-konferenciji.

Nezainteresiranost menadžmenta većeg dijela institucija za prevazilaženje nedostataka koje je uočio Ured za reviziju u FBiH jedan je od osnovnih navedenih problema u pogledu revizije institucija koja se odnosi na pretprošlu i prošlu godinu.

Komisija je između ostalog konstatirala i zapažanja tog ureda o nedosljednoj primjeni procedura propisanih u Zakonu o javnim nabavkama, što je na pres-konferenciji potvrdio generalni federalni revizor Ibrahim Okanović.

Navedeni su i nedosljedna primjena propisa Federalne vlade te izostanak efikasnog mehanizma za praćenje primjene.

U zaključcima koje Komisija na osnovu svojih zapažanja predlaže Federalnom parlamentu, revidirane institucije treba obavezati da sačine plan i program otklanjanja uočenih nedostataka i da za 90 dana izvijeste najviše zakonodavno federalno tijelo o realizaciji tog plana.

Činjenicu da je izvještaj o prošloj i pretprošloj godini Komisija dostavila tek sada u parlamentarnu proceduru, zamjenik predsjednika Slađan Ilić objasnio je novinarima da je njen sadašnji saziv imenovan 22. septembra ove godine.

Na taj saziv je čekao i izvještaj za 2009. jer je iz Ureda za reviziju on zakonski dostavljen u Parlament u septembru 2010., a ubrzo nakon toga su uslijedili opći oktobarski izbori u Bosni i Hercegovini.
Izvještaj za 2010. dostavljen je, pak, u
septembru ove godine.

Vjekoslav Bevanda, bivši federalni ministar finansija, a sadašnji član ove komisije, nije učestvovao u izradi izvještaja jer se taj materijal odnosi na period kad je on vodio Ministarstvo finansija.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: