Sastanak u MVP-u
0

NATO u aprilu prihvata zahtjev?

SRNA
Ambasador Norveške u BiH Jan Braathu danas je tokom sureta sa zamjenikom ministra inostranih poslova BiH Anom Trišić-Babić izrazio punu podršku BiH na njenom putu ka članstvu u NATO, izrazivši nadu da će ovaj savez u aprilu prihvatiti zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da su Ana Trišić-Babić i Braathu razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, usaglasivši se da su pitanja reformi od ključnog značaja za BiH.

Reforma odbrane je obostrano ocijenjena kao najuspješnija, iako su mnogi bili veoma skeptični u početku.

Braathu je ocijenio da su Oružane snage BiH visokoprofesionalne i impresivne, napomenuvši da je Ambasada Kraljevine Norveške kontakt ambasada za NATO u BiH.

Norveški ambasador istakao je da on lično, kao i Ambasada, stoje na raspolaganju za svaki vid pomoći kako bi BiH u aprilu dobila pozitivnu ocjenu za MAP.

On je naglasio i da je preuzimanje ključne uloge MIP-a BiH u procesu integracije BiH u NATO od velikog značaja s obzirom da su te integracije ujedno i politički proces.

Ana Trišić-Babić je obavijestila ambasadora Braathua o svojoj ulozi predsjednice NATO koordinacionog tima Savjeta ministara BiH.

Ona je naglasila da je jedan od prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva BiH članstvo u NATO-u, te da postoji politička volja i konsenzus u Predsjedništvu BiH o NATO integracijama ali da, isto tako, građani BiH nisu upoznati sa svim beneficijama koje bi članstvo u NATO-u donijelo, te da treba raditi na njihovoj edukaciji.

S tim u vezi je dogovoreno da se organizuje seminar koji će približiti koncept NATO-a građanima BiH, napominje se u saopštenju.