{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno angažovanje OS BiH na gašenju požara na području Bosanskog Grahova

22.7.2015. u 16:40
0
8
Nastavljeno angažovanje OS BiH na gašenju požara na području Bosanskog Grahova
0
Nastavljeno angažovanje OS BiH na gašenju požara na području Bosanskog Grahova
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Nastavljeno je angažovanje Oružanih snaga BiH na gašenju požara na području općine Bosansko Grahovo, a u Bileći pripadnici OS BiH nakon uspješne akcije ostaju u pripravnosti
Više od 30 pripadnika OS BiH 1. pješadijskog bataljona/ 4. pješadijske brigade iz Livna sa ostalim pripadnicima civilnih struktura su i danas nastavili angažovanje u operaciji gašenja požara području općine Bosansko Grahovo.

"Angažovanje pripadnika OS BiH traje od jučer jer požar nije lokalizovan zbog ekstremno visokih temperatura i jakog vjetra koje su zahvatile cijelo područje Bosne, a posebno Hercegovine. Važno je istaći da su svi pripadnici OS BiH, kao i pripadnici civilnih struktura koji učestvuju u ovoj operaciji bezbjedni i da se ista uspješno realizuje na terenu", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Planirano je da se u popodnevnim satima angažuje i helikopter OS BiH koji će nakon izvršenog izviđanja ugroženog područja i procjene situacije biti eventualno angažovan kao podrška snagama na terenu.

Za očekivati je da će se zajedničkom akcijom OS i civilnih struktura na aktivnim požarištima ovaj požar uspjeti lokalizovati do kraja dana.

"Nakon kasno sinoć uspješno realizovane operacije gašenja požara na području općine Bileća pripadnici 2. pješadijskog bataljona/ 4. pješadijske brigade su u toku noći 21 / 22. jula povučeni u kasarnu Bilećki borci u Bileći. Trenutno se u kasarni nalazi dežurna pješadijska jedinica koja je u stanju pripravnosti za eventualno angažovanje u skladu sa zahtjevima i ukazanim potrebama. Helikopter Mi-8 u području općine Bileća djelovao je jučer nakon 18:00 sati i u sedam naleta izbacio oko 17.000 litara vode", istaknuto je iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodaju da je ovim još jednom uspješno demonstrirana sposobnost OS BiH za brzo, blagovremeno i efikasno reagovanje i pružanje pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu.

"OS BiH se nalaze u stalnoj gotovosti da se po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažovane na pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u reagovanju na ovakve i slične krizne i vanredne situacije tamo gdje to bude neophodno", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: