|

Nastavak "rata saopćenjima" Zvizdića i Petrova: Nismo bili sami, svi su čuli šta je rekao o trećem entitetu

Nastavak "rata saopćenjima" Zvizdića i Petrova: Nismo bili sami, svi su čuli šta je rekao o trećem entitetu
74
Klix.ba
8.2.2017. u 07:57
230
komentara
74

dijeljenja
Nastavak "rata saopćenjima" Zvizdića i Petrova: Nismo bili sami, svi su čuli šta je rekao o trećem entitetu Foto: Arhiv/Klix.ba
Svojevrsni rat saopćenjima između predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova ne prestaje. Nakon saopćenja MOSTA, stranke na čijem je čelu Petrov, u kojem su tvrdili da se Petrov nije izjasnio ni za treći entitet, ni protiv njega, iz Zvizdićevog kabineta tvrde da je njihovo prvobitno saopćenje utemeljeno na autentičnim izjavama.
Podsjećamo, u prvom saopćenju iz Zvizdićevog kabineta naglašeno je kako je Petrov u Sarajevu jasno poručio da ne podržava ideju trećeg entiteta.

No, iz MOSTA su saopćili da Petrov zagovara federalizaciju BiH koja bi omogućila jednakopravnost sva tri naroda pri tome se ne izjasnivši ni za, ali ni protiv ideje o stvaranju novog entiteta.

"Nakon vrlo uspješnog prvog dana posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, zbog priloga objavljenog u Dnevniku HRT-a dužni smo, bez namjere da o ovoj temi dalje polemiziramo, obavijestiti javnost da je saopćenje utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka", navodi se u novom saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Zvizdića.

Dodaju i da je susret predsjedavajućeg Zvizdića s predsjednikom i izaslanstvom Sabora Republike Hrvatske prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi te da je razgovor bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja, što je na kraju sastanka konstatovano od svih učesnika.

"Pored brojnih tema o kojima je razgovarano, dio razgovora se odnosio i na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci s fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma. Predsjedavajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde evropskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, saobraćajnim i socijalnim kriterijima te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etno-nacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH, a time i njen reformski i evropski put. Predsjedavajući je u ovom dijelu razgovora posebno istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala 'federalizacijom Federacije BiH', dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada i ako do nje dođe, pri čemu niko od prisutnih učesnika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito interpretira", navodi se u saopćenju Zvizdićevog kabineta.

Dodaju da su zbog toga neprijatno iznenađeni neargumentovanim demantovanjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio 'u četiri oka' nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentirali i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Na kraju je zajednički konstatovano, i to je ono što je najvažnije, da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina susjedi i prijatelji, da u međusobnoj saradnji u potpunosti uvažavaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet, i da će R. Hrvatska i dalje ostati istinski partner Bosni i Hercegovini na putu EU I NATO integracija i ukupnog razvoja i prosperiteta", stoji na kraju saopćenja.
Prijavi grešku


Komentari (230)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...