|

Susret Zvizdića i Petrova: BiH je ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope

Susret Zvizdića i Petrova: BiH je ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope
0
Klix.ba
7.2.2017. u 14:48
29
komentara
0

dijeljenja
Susret Zvizdića i Petrova: BiH je ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u posjetu delegaciju hrvatskog Sabora koju je predvodio predsjednik Sabora, Božo Petrov.
Na početku sastanka, predsjedavajući Zvizdić je čestitao predsjedniku Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Petrova sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio se na prenosu znanja i iskustava u oblasti evropskih integracija. Rekao je da evropska i euroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu.

Predsjednik hrvatskog Sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini. Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici. Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Sabora Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope. Razgovarali su i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...