|

Most: Petrov u Sarajevu nije rekao ni da podržava niti da se protivi "trećem entitetu"

Most: Petrov u Sarajevu nije rekao ni da podržava niti da se protivi "trećem entitetu"
168
S
SRNA
7.2.2017. u 21:25
193
komentara
168

dijeljenja
Most: Petrov u Sarajevu nije rekao ni da podržava niti da se protivi "trećem entitetu" Božo Petrov (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kancelarija za odnose sa javnošću predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića izmislila je izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova da je on "protiv stvaranja novih entiteta", istaknuto je iz kancelarije za odnose sa javnošću Mosta, stranke čiji je Petrov predsjednik.
Iz Mosta navode da je nakon sastanka Zvizdića sa Petrovim, koji boravi u posjeti BiH, kancelarija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH objavila saopštenje u kojem su navodi koje Petrov nije izjavio, a odnose se na stvaranje novog entiteta u BiH.

Iz Mosta ističu da je razgovor sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora.

"Petrov je, kao predsjednik Hrvatskog sabora, istakao da podržava BiH na njenom evropskom putu, te da se zalaže za federalizaciju koja će biti osnova za ravnopravnost tri naroda", poručili su iz Mosta.

Ističu da je Petrov posebnu pažnju posvetio izmjenama Izbornog zakona, prema odluci Ustavnog suda BiH, a koje Hrvatima konačno treba da omoguće vraćanje glasačkog prava u ustavne okvire i izbor legitimnih predstavnika u vlasti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom čiji je Hrvatska jedan od potpisnika.

"Iz pozicije predsjednika Hrvatskog sabora Božo Petrov smatra da bi bilo neumjesno da on kao političar susjedne države učestvuje u razgovoru o unutrašnjim političkim temama BiH, ali o pitanjima koja se tiču ravnopravnosti Hrvata u BiH i dejtonskih kategorija kakva je legitiman izbor predstavnika u skladu sa odredbom Dejtona o konstitutivnosti naroda Hrvatska svakako treba imati jasan stav", poručuju iz Mosta.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića saopšteno je da je "predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, nakon današnjeg susreta sa Zvizdićem u Sarajevu, rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH".
Prijavi grešku


Komentari (193)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...