U kandžama politike
0

Narod u Srebrenici je kolateralna šteta

Piše: Marinko Sekulić Kokeza
Ne treba mnogo mudrosti za uvidjeti da Srebrenicom i Srebreničanima nakon rata manipulišu vlasti oba entiteta ali i međunarodni faktori. Svako zbog svojih interesa. Instrument im je korumpirana kamarila vlasti "na daljinski". Na prste se mogu izbrojati časni izuzeci zakonodavne i izvršne vlasti koji u Srebrenici žive i namjeravaju da žive nakon isteka mandata. Srbi i Bošnjaci u vlasti uvijek su jednoglasni i zainteresovani isključivo za svoj džep.

Međunarodni faktori Srebrenicu drže pod kontrolom jer se boje da ne ispliva njihov prljavi veš posijan ovdje tokom ratnih i poratnih godina.

     Vlast iz Banje Luke Srebrenicu  bi najradije izbrisale sa mape nadajući se tako zaboravu zločina. Trn u oku im je enklava pod kontrolom Bošnjaka za čiji nestanak su im preostali Srbi samo kolateralna šteta.

      Sarajevskim moćnicima Srebrenica je poligon za odašiljanje poruka vlastitom narodu u cilju održavanja na vlasti. Manipulacija žrtvama i srebreničkom nesrećom najmoćnije je sredstvo za održavanje crno-bijele slike o zločincima i žrtvama kao i djelotvorno sredstvo pritisaka na svjetske centre moći za političke ustupke s ciljem državne unitarizacije pod vlašću većinskog naroda.

Zbivanja u Srebrenici krajem protekle sedmice najbolje to potvrđuju.

Ima li budućnosti u Srebrenici?

A.D. "Guber" Srebrenica započeo je investiciju u hotelske i prateće kapacitete vrijednu oko 30 miliona KM, nakon što je kompletirana sva potrebna dokumentaija. Cilj je otvaranje 350-400 novih radnih mjesta i oživljavanje Banje Guber u kojoj Srebreničani vide trenutno jedinu mogućnost za budućnost i opstanak svog grada.

      Posljednji mjesec gotovo svakodnevo prisutni  inspektori  organa entitetskih vlasti učestalo, već nekoliko puta, zbog trivijalnih stvari obustavljaju radove na objektima Banje Guber, koji se grade  na izvorištu Crnog Gubera na nepuna dva kilometra od centra grada. Posljednji put razlog obustave radova je bio nedostatak kante sa pijeskom za gašenje cigareta.

       Direktor Banje Guber Borislav Bijelić kaže da su sve radnje u obnovi Banje legalne: "Potpuno je sve u skladu sa zakonom. Može se slobodno reći da je riječ o projektu od lokalnog interesa, ali i regionalnog, republičkog, pa i državnog značaja." On smatra da neko želi namjerno onemogućiti realizaciju ove investicije.

Opstrukcije vlasti RS-a

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, za opstrukcije direktno optužuje Vladu RS: "Evidentno je da se vrši pritisak, to smijem slobodno reći, jer ne postoji nikakav pravni osnov na ono na što se pozivaju i Geodetska uprava i razne inspekcije i ministarstvo koje želi nasilno izuzeti ovaj predmet od opštine pravdajući to da je Banja Guber od strateškog interesa za RS, međutim, takva odluka nije nikad donijeta i ovo bi bio presedan da je ova banja jedina od strateškog interesa, a sve druge nisu. Opština je sve svoje zakonske obaveze izvršila, ali nažalost, kao podređeni organ smo nemoćni pred ovim siledžijama i jedino nam ostaje da pozovemo ovo malo naroda što još ima u Srebrenici da branimo našu banju koja je ovdje vijekovima stvarala perspektivu."

Poslije petnaestodnevne obustave, radovi u Banji Guber su nastavljeni u petak, kada je održana i sjednica SO Srebrenica na kojoj je donesen niz zaključaka kojim se prije svega podržavaju radovi na revitalizaciji banje, koja je proglašena i preduzećem od strateškog interesa za Srebrenicu. Od entitetskih organa je zatraženo da Opštini dostave informacije o svim odlukama vezanim za budućnost banje, kao i zvanična informacija o tome da li je ruska kompanija eksploatacijom zaštitnog pojasa u rudniku Sase ugrozila izvorišta ljekovite vode koja se nalaze iznad tog zaštitnog pojasa.

Rezolucijom u dalje podjele

Odmah nakon ovog, nakon duge rasprave na sjednici SO Srebrenica, glasovima 13 bošnjačkih i jednog odbornika romske nacionalnosti usvojena je Rezolucija o Srebrenici, identična Rezoluciji Evropskog parlamenta. Svih 13 odbornika srpske nacionalnosti su prije glasanja napustili sjednicu.

Ova Rezolucija nikog ni na što ne obavezuje i narod Srebrenice od nje u ovom trenutku ne vidi nikakve konkretne koristi. Njeno ovakvo jednostrano usvajanje će nekima možda biti samo trenutni politički poen, dok će sa druge strane zasigurno samo još više produbiti jaz međunacionalnog nepovjerenja. Obični narod i dalje šuti, jer ga ionako niko ni za što ne pita. Ovakvim vlastima u Srebrenici, a čini se i u cijeloj BiH, narod je potreban samo da glasa za njih i plaća poreze, od kojih oni sebi povećavaju plate. Za sve ostalo narod je samo kolateralna šteta.