Peticija 4.700 Srebreničana
0

Projekt Banje Guber proglasiti općim interesom za lokalnu zajednicu

FENA
Foto: Davorin Sekulić
Foto: Davorin Sekulić
Izgradnja banjskog kompleksa, odlukom republičke inspekcije obustavljena je četvrti put. Građani su dali bezrezervnu podršku investitoru i pokrenuli peticiju koju je, u svrhu nastavka radova, potpisalo 4.700 Srebreničana.

Oni su, bez obzira na nacionalnost, u ovom slučaju složni jer u završetku hotelskih kapaciteta većina njih može dobiti posao. Jer, investitor AD "Guber" obećava otvaranje 350 radnih mjesta, a taj proces se prolongira povremenim zabranama izgradnje hotela i banjskih kapaciteta.

Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica, koja je završena kasno sinoć, donijeto je nekoliko zaključaka koji su usvojeni jednoglasno. Kao prvo, poziva se premijer i Vlada RS-a da posjete Srebrenicu ili da prime u posjetu rukovodstvo Općine Srebrenica u vezi s pitanjem Odluke Vlade RS-a o proglašenju Srebrenice područjem od posebne socio-ekonomske brige s akcentom na podršku razvoju Banje Guber Srebrenica.

Skupština općine Srebrenica traži od resornog ministarstva da primi predstavnike lokalne zajednice i AD "Guber" i razriješi probleme o nadležnosti izdavanja urbanističko-građevinske dokumentacije.

Od resornog ministarstva traži se da preispita i poništi sporna rješenja o poništenju rješenja Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Općine Srebrenica u vezi s izgradnjom banjskog kompleksa.

"Neophodno je projekt Banje Guber proglasiti općim interesom za lokalnu zajednicu Srebrenica. Općina Srebrenica trebala bi da raspolaže prirodnim resursima i na nama bi trebalo biti da razvijamo banjski turizam, a time i grad uopće u interesu svih građana, bez obzira na nacionalnost, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Skupštine općine Srebrenica.