SO Srebrenica
0

Odbornici za oživljavanje Banje Guber

SRNA
(Foto: Davorin Sekulić)
Odbornici Skupštine opštine Srebrenica na današnjoj tematskoj sjednici o obustavljanju radova na izgradnji objekata i oživljavanju Banje "Guber" jednoglasno su donijeli zaključke za preduzimanje aktivnosti kako bi se zakonito riješili problemi i nastavila izgradnja banjskog kompleksa.

Nakon višečasovne diskusije jedinstveno je donesen zaključak da bude upućen poziv premijeru i članovima Vlade Republike Srpske da u narednih 15 dana posjete Srebrenicu ili prime rukovodstvo ove opštine i u skladu sa proglašenjem ove opštine od posebnog socio-ekonomskog interesa za Vladu RS, pomognu rješavanje problema oko izgradnje banjskog kompleksa na izvorištu srebreničke ljekovite vode Guber.

Skupština opštine traži od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da preispita i koriguje svoju odluku o poništavanju građevinske dozvole koju je opština Srebrenica izdala AD "Banji Guber" za izgradnju banjskih objekata i da pomogne da se na zadovoljavajući način prevaziđu nastale teškoće oko nadležnosti za izdavanje dozvole kako bi se nastavila realizacija ovog projekta.

Jedan od zaključaka je i da Skupština opštine proglašava ovaj projekat od opšteg interesa za ovu opštinu.	

"Od predstavnika međunarodne zajednice u BiH traži se da pruže podršku realizaciji ovog projekta te da rukovodstvo opštine za 30 dana podnese izvještaj Skupštini o realizaciji ovih zaključaka", zaključeno je na tematskoj skupštinskoj sjednici.

Opština Srebrenica je prošle godine izdala sve potrebne dozvole predsjedniku Skupštine akcionara AD "Banja Guber" Srebrenica Radojici Ratkovcu, naplatila je rentu i ta kompanija je započela izgradnju banjskog kompleksa.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju poništilo je te dozvole, proglasivši opštinu nenadležnom jer se objekti grade na prostoru prirodnog rezervata od opšteg interesa za Republiku Srpsku i Republička inspekcija je sredinom prošlog mjeseca obustavila radove na izgradnji banjskog kompleksa.
Peticiju podrške nastavku radova na izgradnji banjsko-turističkih objekata potpisalo je oko 4.500 stanovnika ove opštine, a njih stotinjak danas se okupilo tražeći od odbornika da donesu odluku da se radovi nastave.

Odbornici iz svih stranaka danas su bili jedinstveni u stavu da oživljavanje rada Banje "Guber", osim otvaranja 350 novih radnih mjesta, znači i povećanje priliva sredstava u budžet Republike Srpske, a i u budžet ove siromašne opštine, indirektno obezbjeđenje posla za nekoliko stotina srebreničkih stanovnika, razvoj uslužnih djelatnosti i poljoprivrede, kao i za korišćenje privatnih smještajnih kapaciteta što bi dovelo do podizanja standarda života u ovoj sredini.

Tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica prisustvovao je ministar bezbjednosti BiH - Srebreničanin Sadik Ahmetović i nekoliko poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz regije Birač, kao i predstavnici američke Ambasade u BiH, OHR-a i još nekih međunarodnih organizacija.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske po pravu nadzora poništilo je rješenje odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Srebrenica od 22. jula prošle godine, kojim se srebreničkom Akcionarskom društvu "Guber" odobrava gradnja objekta "Kafe Vidikovac" u Srebrenici, izjavila je ranije Srni resorni ministar Srebrenka Golić.

	"Postupak za poništavanje rješenja opštinskog organa, po pravu nadzora, proveden je na prijedlog Pravobranilaštva RS, sjedište zamjenika u Vlasenici. U podnesku Pravobranilaštva se navodi da je sporno zemljište za objekte za koje je dato odobrenje za građenje", navela je Golićeva.

	Ona je dodala da je opštinski sud Srebrenica, nakon provedenog upravnog postupka, rješenjem naložio brisanje uknjižbe - upisa predmetnih nekretnina, te uspostavljanje ranijeg stanja koje je bilo prije izvršenog nezakonitog upisa, "tako da ne postoji pravni osnov za upis prava vlasništva `Gubera` na tim nekretninama".