{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo ostalo pri zabrani, najavljena žalba

F
17.5.2011. u 18:38
0
5
Ministarstvo ostalo pri zabrani, najavljena žalba
0
Ministarstvo ostalo pri zabrani, najavljena žalba
Maketa budućeg izgleda Banje Guber
Odluka Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da poništi Rješenje za građenje objekata u Banji Guber u Srebrenici ostaje na snazi, a investitor može da se žali na ovo rješenje ili da ponovo ide u postupak dobijanja građevinskih dozvola.
Ovo je izjavila resorna ministrica Srebrenka Golić nakon razgovora u Banjoj Luci sa predstavnicima investitora i lokalne zajednice o načinima rješenja problema u vezi sa tom banjom.

Gilić tvrdi da će, ako investitor i lokalna zajednica odluče da se u roku od 30 dana žale na Rješenje Ministarstva, konačnu odluku u ovom slučaju donijeti nadležni sud.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a je 18. aprila, po pravu nadzora, na prijedlog Pravobranilaštva i pozivajući se na Zakon o općem upravnom postupku, poništilo Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Srebrenica kojim se AD "Guber" iz Srebrenice odobrava gradnja i rekonstrukcija objekata u Banji Guber.

Golić je dodala da se ovdje radi o „prirodnom dobru koje je još u prijeratnoj BiH uživalo taj status, a da je Narodna skupština RS preuzela sve pozitivne propise BiH“.

S druge strane, zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković najavio je da će se lokalne vlasti najvjerovatnije žaliti nadležnom sudu zbog ovog rješenja resornog ministarstva.

Podsjetio je i da je projekt Banje Guber od općeg interesa za lokalnu zajednicu, te ukazao da Narodna skupština RS-a, uz saglasnost srebreničke vlasti, mora donijeti odluku po kojem bi ta banja bila prirodno dobro od općeg interesa za RS.

I direktor AD "Guber" Borislav Bijelić smatra da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nije imalo pravni osnov da poništi Rješenje o građenju, kao što nije imalo ni Pravobranilaštvo RS-a.

Radi se, naveo je, o problemu prava vlasništva, odnosno prava korištenja, a "Guber" je kao nosilac prava korištenja potpuno nadležan da pokreće investicije i da mu u ovom slučaju preostaje da nadoknadu štete potraži na sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: