BiH
0

Nacionalni parkovi na dnevnom redu Narodne skupštine RS

SRNA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće danas Nacrt zakona o nacionalnim parkovima koji predviđa da nacionalni parkovi umjesto javna preduzeća budu javne ustanove.

"Ovim zakonom uređuju se uslovi i način osnivanja, kao i zaštita nacionalnih parkova gdje se umjesto dosadašnjeg rješenja prema kome su 'Kozara' i 'Sutjeska' bili javna preduzeća, predviđa da Vlada osnuje javne ustanove", rekla je Gorjana Rosić, portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je obrađivač zakona.

Ona je dodala da će, na taj način, novi zakon o nacionalnim parkovima biti usklađen sa Zakonom o sistemu javnih službi.

"Novi zakon donosi i usaglašavanje sa brojnim propisima domaćeg zakonodavstva iz oblasti životne sredine kojima se uređuju načela održivog razvoja, predostrožnosti, prevencije, integracije, saradnje i podjele odgovronosti", navela je Rosićeva. 

Prema njenim riječima, novi zakon donosi i daleko veće učešće javnosti, primjenu načela "zagađivač plaća" i posebne mjere zaštite prirode.

"S obzirom na raznoliku djelatnost budućih javnih ustanova, za 'Kozaru' i 'Sutjesku' nadležna će biti ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, trgovine i turizma, prosvjete i kulture i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", dodala je Rosićeva.

U nastavku 35. redovne sjednice Narodne skupštine poslanici će razmatrati nacrte zakona o predmetima opšte upotrebe, o pčelarstvu i o sredstvima za zaštitu bilja.
Na dnevnom redu su nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, o notarima, o opštem upravnom postupku, o fiskalnim kasama, o rudarstvu, o geološkim istraživanjima i o civilnoj zaštiti.

Poslanici će razmatrati Prijedlog strategije obrazovanja RS za period od 2010. do 2014. godine, Prijedlog strategije razvoja kulture RS za period od 2010. do 2015. godine i Nacrt strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS za period od 2009. do 2013. godine.

Među preostalih 20 tačaka dnevnog reda su Prijedlog budžeta za 2010. godinu Regulatorne komisije za energetiku RS, Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u RS za period od 1. jula 2008. do 30. juna 2009. godine, Izvještaj o izvršenoj analizi položaja javnih institucija u oblasti poljoprivrede, Izvještaj Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS o radu za 2008. godinu i Informacija o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u RS za period od 1. januara do 1. oktobra 2009. godine.

Nastavak sjednice, započete 25. januara, zakazan je za 10.00 sati.