{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacionalni parkovi na dnevnom redu Narodne skupštine RS

S
16.2.2010. u 09:13
0
12
Nacionalni parkovi na dnevnom redu Narodne skupštine RS
0
Nacionalni parkovi na dnevnom redu Narodne skupštine RS
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće danas Nacrt zakona o nacionalnim parkovima koji predviđa da nacionalni parkovi umjesto javna preduzeća budu javne ustanove.
"Ovim zakonom uređuju se uslovi i način osnivanja, kao i zaštita nacionalnih parkova gdje se umjesto dosadašnjeg rješenja prema kome su 'Kozara' i 'Sutjeska' bili javna preduzeća, predviđa da Vlada osnuje javne ustanove", rekla je Gorjana Rosić, portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je obrađivač zakona.

Ona je dodala da će, na taj način, novi zakon o nacionalnim parkovima biti usklađen sa Zakonom o sistemu javnih službi.

"Novi zakon donosi i usaglašavanje sa brojnim propisima domaćeg zakonodavstva iz oblasti životne sredine kojima se uređuju načela održivog razvoja, predostrožnosti, prevencije, integracije, saradnje i podjele odgovronosti", navela je Rosićeva.

Prema njenim riječima, novi zakon donosi i daleko veće učešće javnosti, primjenu načela "zagađivač plaća" i posebne mjere zaštite prirode.

"S obzirom na raznoliku djelatnost budućih javnih ustanova, za 'Kozaru' i 'Sutjesku' nadležna će biti ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, trgovine i turizma, prosvjete i kulture i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", dodala je Rosićeva.

U nastavku 35. redovne sjednice Narodne skupštine poslanici će razmatrati nacrte zakona o predmetima opšte upotrebe, o pčelarstvu i o sredstvima za zaštitu bilja.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, o notarima, o opštem upravnom postupku, o fiskalnim kasama, o rudarstvu, o geološkim istraživanjima i o civilnoj zaštiti.

Poslanici će razmatrati Prijedlog strategije obrazovanja RS za period od 2010. do 2014. godine, Prijedlog strategije razvoja kulture RS za period od 2010. do 2015. godine i Nacrt strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS za period od 2009. do 2013. godine.

Među preostalih 20 tačaka dnevnog reda su Prijedlog budžeta za 2010. godinu Regulatorne komisije za energetiku RS, Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u RS za period od 1. jula 2008. do 30. juna 2009. godine, Izvještaj o izvršenoj analizi položaja javnih institucija u oblasti poljoprivrede, Izvještaj Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS o radu za 2008. godinu i Informacija o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u RS za period od 1. januara do 1. oktobra 2009. godine.

Nastavak sjednice, započete 25. januara, zakazan je za 10.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: