BiH
0

Narodna skupština RS i danas o RTRS-u

SRNA
Poslanici Narodna skupština Republike Srpske nastavit će danas raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o RTRS čiji cilj je, prema riječima predlagača Dušana Stojičića, odvajanje programskih od poslovodnih aktivnosti RTRS-a.

"Trenutno su nadležnosti koje se odnose na program u potpunosti date Upravnom odboru RTRS i generalnom direktoru. Ovakvo rješenje vodi neispunjavanju principa koje je sam zakon propisao, a to su objektivno, nepristrasno i pravovremeno informisanje građana u političkom smislu lišeno bilo kakvog i bilo čijeg uticaja sa strane", rekao je Stojičić.

On je dodao da bi ovim zakonom sve u vezi sa kreiranjem, izvršavanjem i nadziranjem programskih shema lociralo u ruke posebnog tijela -  programskog odbora. 

"To ne može raditi tijelo od četiri čovjeka koji se biraju po nacionalnom ključu i koji čine UO", naveo je Stojičić.

On je naglasio da ovaj zakon ničim ne zadire u dva ključna postulata -  programsku i uređivačku nezavisnost i institucionalnu autonomiju - i da je napravljen na bazi iskustava u regionu. 

Nacrtom je propisano da je RTRS  dužna je ispoštovati standard o ravnopravnoj zastupljenosti političkih stavova na način da trećina ukupnog remena u uređivanju emisija informativnog programa pripada Vladi, trećina strankama pozicije, a trećina strankama opozicije.

Poslanici će danas razmatrati nacrte zakona o izmjenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS, o trgovini i o igrama na sreću, te Prijedlog programa rada Narodne skupštine RS za 2010. godinu.
Na dnevnom redu su Prijedlog strategije razvoja trgovine RS za period do 2015. godine, Prijedlog energetskog bilansa RS za ovu godinu, Izvještaj MUP-a RS o radu za 2009. godinu i Izvještaj o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom za posljednji kvartal prošle godine.

Parlament će se izjašnjavati o izvještajima Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS o radu za 2009. godinu, Odbora za praćenje provođenja procesa privatizacije i Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor i Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Pred poslanicima su Informacija o ravnopravnosti polova u radu i zapošljavanju u RS, Prijedlog posebnog privatizacionog programa AD "Veterinarsko-stočarski centar" Banjaluka i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o prihvatanju zaduženja prema Vladi Japana putem Japanske agencije za međunarodnu saradnju za projekat ugradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u "Elektroprivredi RS".

Nastavak 36. redovne sjednice zakazan je za 10.00 sati.