BiH
275

Načelnik Vareša napisao knjigu o ratnim zbivanjima u ovoj općini

Klix.ba
Nakon nekoliko godina pripreme, iz štampe je izašla knjiga "Vareš 1992.-1995. – Zločin, istina i pravda", autora Avdije Kovačevića, aktuelnog načelnika Općine Vareš.
Avdija Kovačević
Avdija Kovačević
Prezentirani materijal u ovoj knjizi (fotografije, izjave, spiskovi, dokumentacija, sudske presude...) dobija posebnu težinu i dimenziju ako se zna da je njen autor učesnik i svjedok svih dešavanja i iskušenja kroz koja je prošla vareška općina od 1990. godine do danas.

Luksuzno opremljena i na skoro 800 stranica, ova izuzetno značajna monografija, ne samo događaja u i oko Vareša, nego i prilika u BiH ovih nekoliko krvavih godina, svakako je prva koja na jedinstven i hrabar način govori o svim žrtvama bez da propituje kako se one zovu. Autor u knjizi tretira podjednako sve i ne prejudicira nikakav zaključak. Svakako da ovakav pristup ovim, još uvijek, "bolnim" temama krči put prema konačnoj istini o dešavanjima u toku agresije, pomirenja i budućeg suživota u BiH.

Autor je na kraju knjige poželio da ona "bude početak institucionalnog, na međunarodnom pravu zasnovanog, traženja restarotorne pravde (pravde za žrtvu) za sve nevino stradale građane Vareša u periodu od 1992. do 1995. godine".

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Prof. dr. Hasan Balić, za Avdiju Kovačevića, pravnika i čovjeka široke kulture, je u knjizi napisao da je "on pionir u Bosni i Hercegovini koji premoštava jaz između prirodnog, stvarnog i normativnog prava. Na taj način on otvara prozore iz Vareša i Bosne i Hercegovine budućim i sadašnjim znanstvenicima da putem viktimološke znanosti povezuju svijet i čine ga ugodnijim za život".

Urednik knjige je književnik Fuad Kovač, a izdavač sarajevski "Futur art".