{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izvještaj piše ko preživi" Đure Kozara je trijumf novinarske magije

F
4.9.2014. u 21:15
53
1
"Izvještaj piše ko preživi" Đure Kozara je trijumf novinarske magije
53
"Izvještaj piše ko preživi" Đure Kozara je trijumf novinarske magije
Foto: FENA
Knjiga "Izvještaj piše ko preživi" poznatog novinara i publiciste Đure Kozara, predstavljena je večeras u Sarajevu.
O iznimno zanimljivom štivu, koje obiluje brojnim reminiscencijama i prikazima istaknutih ličnosti i događaja koji su obilježili proteklu epohu, govorili su recenzenti: reditelj i književnik Gradimir Gojer, novinar i književnik Dževad Kučukalić i Goran Milić, direktor programa Al Jazeere, kao i sam autor.

Knjiga koja, kako je rečeno, predstavlja trijumf žurnalističke magije, sublimira autorovo višegodišnje novinarsko iskustvo i na njemu svojsven način prikazuje ljude i događaje , te svjedoči o njegovoj nepokolebljivoj privrženosti istini i čovjekoljublju u ozračju antifašističke tradicije i prakse.

Istaknuto je da brižljivo sabrani novinarski tekstovi, koji čine okosnicu sadržaja knjige, vjerno oslikavaju jedno vrijeme i prostor, omogućavajući čitaocu da stvari i procese sagleda iz jedne druge perspektive, otkrivajući detalje o kojima se malo ili ništa ne zna, te "progovarajući" o tome kroz šta smo prošli i gdje smo sada.

Po riječima recenzenata, knjiga sadrži tekstove koji imaju dugoročniju važnost i koji nose univerzalne poruke i pouke, te na sasvim autentičan način bilježe recentnu povijest BiH, regiona i šire, pri čemu autor do kraja ostaje vjeran sebi i vlastitom opredjeljenju dosljednog borca za istinu i pravdu, temeljenom na kodeksu i etičkim načelima profesionalnog novinarstva.

Knjiga je, kako je rečeno, podijeljena na šest poglavlja. U prvom poglavlju "Osamdesete, ratne i poratne devedesete godine" nalaze se napisi o pripremi agresije na BiH i o odbrani, čemu je prethodio politički obračun sa Hamdijom Pozdercem tadašnjim članom Predsjedništva SFRJ koji je bio jedan od onih koji su branili interese naroda Bosne i Hercegovine.

U ovom poglavlju o Hamdiji govore Muhamed Filipović, Todo Kurtović, Hrvoje Ištuk, Atif Purivatra i drugi.

Potresni su iskazi ovih svjedoka koji su listom kazivali o političkoj situaciji u vrijeme koje je dovelo do negiranja BiH i agresije. Iz isčitavanja se može jasno sagledati da je unutar tadašnjeg Saveza komunista BiH (SKBiH) djelovala jedna frakcija koja se priklonila ideologij Slobodana Miloševića i razbijanju svega što je Bosna i bosansko.

Drugo poglavlje govori o antifašistima veteranima, Titovim partizanima. Interesantno je i kazivanje Čede Kapora koji je za života ispričao Kozaru o sukobu sa SKBiH.

U trećem su odabrani intervjui sa uglednim univerzitetskim profesorima, Ivanom Cvitkovićem, Božidarom Matićem, Esadom Zgodićem...

Četvrto poglavlje sadrži razgovore s vjerskim velikodostojnicima u BiH - kardinalom uzoritim Vinkom Puljićem, mitropolitom dabrobosanskim Vladislavom i hadži-hafizom Huseinom Mujićem.

U petom su članci i reportaže s osvrtom na ličnost i djelo dr. Nijaza Durakovića. Posljednje šesto poglavlje naslovljeno kao „Doživljeno neobjavljeno" možda je i najinteresantnije, a sadrži nove članke, odnosno sjećanja Đure Kozara iz susreta sa Brankom Mikulićem, Džemalom Bijedićem, legendarnim rudarom Alijom Sirotanovićem.

Među ostalim, rečeno je da Kozareva knjiga predstavlja i "svojevrsni priručnik koji upućuje na to kako treba pisati za medije".

Izdavač knjige je "Poslovni glasnik" a štampar "Amos Graf" iz Sarajeva.

Đuro Kozar, prisutan u novinarstvu više od četiri decenije, u kojem je ostavio neizbrisiv pečat, posljednjih deset godina radio je u Radiju Federacije BiH kao urednik i autor. Prije toga bio je angažiran kao novinar i urednik u više dnevnih listova, među kojima i u ratnoj redakciji "Oslobođenja" i prijeratnim "Našim danima". Dobitnik je više društvenih piznanja, među kojima i plakete "Bosanski stećak" s poveljom koju mu je dodijelio Prvi korpus Armije RBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: