BiH
5

"Bečki dnevnik" generala Divjaka promoviran u Mostaru

Anadolija
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
General Jovan Divjak i novinar Alija Lizde večeras su u organizaciji Narodne biblioteke i Kulturnog centra kralj Fahd promovirali generalovu knjigu "Očekujući istinu i pravdu – bečki dnevnik".

Knjiga, koja s dozom sarkazma razotkriva sve slabosti bosanskohercegovačkog društva u očuvanju tekovina slobode u posljednjem ratu, razotkriva pojedince i institucije koje nisu reagirale na pravovaljan način kako bi zaštitili generala Divjaka od nepotrebnih sudskih procesa pred stranim sudovima. 

U jedinstveno promotivnom diskursu u kojem je novinar Lizde iznosio lična zapažanja, a potom postavljao pitanja generalu Divjaku na živ i vrlo ilustrativan način akcentirani su ne samo poratna metodologija odbrane bh. suvereniteta i integriteta, već i karakter ratnih događaja.

"Čitajući knjigu, osjećao sam se očajno, jer je general prolazio kroz skoro bezizlazno stanje, a šta bi se tek desilo s nama običnim ljudima", konstatirao je Lizde.

Propitujući stepene odgovornosti državnih institucija i vršitelja dužnosti državnih funkcija, Lizde se osvrnuo i na uobičajene standarde slobode u svijetu.

"Proces koji je vođen protiv generala Divjaka o kojem on piše u knjizi, najlakše možemo razumijevati u svjetlu filozofije o smislu borbe za istinu i pravdu. General se za svoju slobodu borio osamljivanjem, jer poznato je da je čovjek najslobodniji kad je sam", rekao je Lizde.

I general Divjak ustvrdio je kako mu je pisanje knjige na određen način pomoglo da savlada neizvjesnoti koje su mu nametnute kroz montirani proces.

"Najlakše se oslobađa briga pisanjem i objašnjavanjem samom sebi, a ako bude sreće i potražnje za knjigom cijeli iznos koristit će Udruženje 'Obrazovanje gradi mir', jer budućnost svih nas, budućnost Bosne i Hercegovine je u obrazovanju", istakao je general Divjak.

Pozivajući na propagiranje ideja slobode i nezavisnoti, Divjak je još jedanput kazao kako se vrijedi boriti za istinu i pravdu, kako u toj borbi čovjek mora imati istomišljenike, prijatelje, jer bez prijatelja se i ne može živiti.

S mostarskom publikom je na kraju podijelio iskustvo o razgovorima sa stranim novinarima koji ga ovih dana obilaze u Sarajevu.

"Često me pitaju o miru o situaciji u Evropi i svijetu. Kaže im, otvoreno, da ljudi koji najviše govore o miru vode najviše ratova, što je paradoksalno. Taj fenomen možemo razumijevati i s njim se nositi samo kroz obrazovanje, oslobađanjem sebe od straha i stoga želim cijeli prihod od knjige pokloniti mladima", kazao je general Divjak.