{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bečki dnevnik" generala Divjaka promoviran u Mostaru

A
26.6.2014. u 23:18
5
55
"Bečki dnevnik" generala Divjaka promoviran u Mostaru
5
"Bečki dnevnik" generala Divjaka promoviran u Mostaru
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
General Jovan Divjak i novinar Alija Lizde večeras su u organizaciji Narodne biblioteke i Kulturnog centra kralj Fahd promovirali generalovu knjigu "Očekujući istinu i pravdu – bečki dnevnik".
Knjiga, koja s dozom sarkazma razotkriva sve slabosti bosanskohercegovačkog društva u očuvanju tekovina slobode u posljednjem ratu, razotkriva pojedince i institucije koje nisu reagirale na pravovaljan način kako bi zaštitili generala Divjaka od nepotrebnih sudskih procesa pred stranim sudovima. 

U jedinstveno promotivnom diskursu u kojem je novinar Lizde iznosio lična zapažanja, a potom postavljao pitanja generalu Divjaku na živ i vrlo ilustrativan način akcentirani su ne samo poratna metodologija odbrane bh. suvereniteta i integriteta, već i karakter ratnih događaja.

"Čitajući knjigu, osjećao sam se očajno, jer je general prolazio kroz skoro bezizlazno stanje, a šta bi se tek desilo s nama običnim ljudima", konstatirao je Lizde.

Propitujući stepene odgovornosti državnih institucija i vršitelja dužnosti državnih funkcija, Lizde se osvrnuo i na uobičajene standarde slobode u svijetu.

"Proces koji je vođen protiv generala Divjaka o kojem on piše u knjizi, najlakše možemo razumijevati u svjetlu filozofije o smislu borbe za istinu i pravdu. General se za svoju slobodu borio osamljivanjem, jer poznato je da je čovjek najslobodniji kad je sam", rekao je Lizde.

I general Divjak ustvrdio je kako mu je pisanje knjige na određen način pomoglo da savlada neizvjesnoti koje su mu nametnute kroz montirani proces.

"Najlakše se oslobađa briga pisanjem i objašnjavanjem samom sebi, a ako bude sreće i potražnje za knjigom cijeli iznos koristit će Udruženje 'Obrazovanje gradi mir', jer budućnost svih nas, budućnost Bosne i Hercegovine je u obrazovanju", istakao je general Divjak.

Pozivajući na propagiranje ideja slobode i nezavisnoti, Divjak je još jedanput kazao kako se vrijedi boriti za istinu i pravdu, kako u toj borbi čovjek mora imati istomišljenike, prijatelje, jer bez prijatelja se i ne može živiti.

S mostarskom publikom je na kraju podijelio iskustvo o razgovorima sa stranim novinarima koji ga ovih dana obilaze u Sarajevu.

"Često me pitaju o miru o situaciji u Evropi i svijetu. Kaže im, otvoreno, da ljudi koji najviše govore o miru vode najviše ratova, što je paradoksalno. Taj fenomen možemo razumijevati i s njim se nositi samo kroz obrazovanje, oslobađanjem sebe od straha i stoga želim cijeli prihod od knjige pokloniti mladima", kazao je general Divjak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: