BiH
119

Promovisana knjiga "Od logora do logora" Safeta Gagule

FENA
Treća knjiga "Od logora do logora“ autora Safeta Gagule, promovisana je večeras u Domu Oružanih snaga BiH.
Foto: FENA
Foto: FENA

O knjizi su, osim autora, govorili i profesori doktori Džemal Najetović, Šemso Tucaković i Velija Katica.

Knjiga može poslužiti i kao dokazni materijal o zločinima nad Bošnjacima u ratu od 1992.do 1995.godine.

Govoreći o knjizi, prof. Najetović je kazao da autor na narativan način opisuje strahote kroz koje je prošao, počevši od logora na Sokocu, do Kule.

Foto: FENA
Foto: FENA
"On je htio i uspio na jedan vrlo bonivalentan i inteligentan način da izvrši rekonstrukciju sadržaja svih tih dešavanja u logorima kroz koje je prošao. Posebna vrijednost ove knjige je što je autor na jedan lijep način uspio da selektira, izvrši odabir bitnog od nebitnog", kazao je u izjavi za Agenciju Fena prof. Najetović.

Skreće pažnju čitaocima na fusnote u kojima se mogu naći dragocjeni podatci.

Katica je kazao da je knjiga originalno djelo koje oslikava stradanja Bošnjaka na prostoru istočne Bosne, te da je glavni kvalitet knjige što daje puni doživljaj onoga što je običan čovjek, Bošnjak, doživio u ratu.

"Pisao sam o životu u logorima, a prošao sam četiri logora, što je trajalo 400 dana. Prilikom pisanja, trudio sam se da budem što realniji, objektivniji. Jer ako pišete autobigrafsko djelo, onda ne treba niti dodavati niti oduzimati", kazao je autor knjige Gagula i napomenuo da je počeo pisati na prijedlog svog neuropsihijatra dr. Senaida.

Dodao je da je u logorima bilo svega, ubijanja, silovanja, maltretiranja, ali sa dolaskom Međunarodnog crvenog krsta, situacija se promijenila.

Knjiga ima dokumentarističku vrijednost, sa bezbroj podataka o imenima logoraša, imenima žrtve ali i imena dželata, mučitelja.

"O životu u srpskim i hrvatskim kazamatima autor piše bez ikakve mržnje, onako kako je vidio i doživio život u logorima", kazao je pored ostalog prof. Tucaković.

Knjiga je prevedena i na Turski jezik, a večerašnju promociju organizirao je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini.