BiH
61

Film "Logori smrti": Ne želim se sjećati, ali se noću sve vrati kao bumerang

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Ne želim se sjećati onoga kroz šta sam prošao u logorima, ali ponekad, noću, sve se vrati u mislima kao bumerang", riječi su jednog od logoraša u BiH koji se pojavljuje u novom filmu Avde Huseinovića "Logori smrti". Ali, to bi vjerovatno bile riječi svakog logoraša koji je prošao strahovite torture tokom rata u našoj zemlji.

"Logori smrti" je još jedan film autora Avde Huseinovića čija premijera će biti upriličena 24. novembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. To su priče o potresnim sudbinama ljudi koji su bili zatvarani, mučeni i ponižavani na najgori mogući način širom BiH.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, na konferenciji za novinare danas je kazao kako je cilj ovakvog projekta da se ne zaborave logoraši i da se takvo što nikome i nigdje ne ponovi.

"Željeli smo na drugačiji način ovjekovječiti taj zločin nad logorašima, ubijanja, mučenja, silovanja... Htjeli smo informirati građane BiH, ali i drugih zemalja u svijetu o tome šta se dešavalo u BiH za vrijeme agresije. Na svu sreću ovaj film je završen, do 28. novembra bit će preveden na engleski jezik, a u toku decembra će biti preveden na turski, u čemu nam je pomogla Agencija Anadolija. Osim toga bit će preveden i na njemački, francuski i arapski", kazao je Mešković.

On je otkrio novinarima da je u toku snimanje još jednog filma o logorašima "Herceg-Bosna: Zločin i kazna", a naredne godine će biti snimljen film o seksualno zlostavljanim muškarcima u logorima u BiH.

"Naši putopisci su u proteklim decenijama imali lijep zadatak, da putuju i pišu prelijepe priče o BiH, međutim, ja sam imao veoma težak zadatak, da napravim putopis bola. Krenuli smo iz Sarajeva, preko Foče, Čajniča, Kalinovika, Rogatice, Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Prijedora i Velike Kladuše, da bismo završili u Hercegovini sa pričama o strahotama logora Dretelj i Heliodrom kod Mostara", rekao je autor filma.

U "Logorima smrti" svjedoči 67 logoraša i logorašica. Obrađeno je više od 30 logora. Osim toga, u filmu su i priče o logorima u Srbiji, Šljivovica i Mitrovo Polje, te o logoru u Sremskoj Mitrovici.

"Mene kao autora uvijek su proganjale sudbine tih logoraša. Imamo u filmu jednog logoraša koji je u samnici proveo 907 dana, imamo priču o čovjeku u logoru Batković, kojeg su mjesecima iz dana u dan premlaćivali, čovjeku koji je bio osnivač SDS-a i napustio tu politiku, a potom završio u logoru... Obrađujemo i logore na području Velike Kladuše, to je bolna strana naše historije gdje su rođaci mučili rođake", govori Huseinović.

U filmu će gledatelji moći vidjeti i priču o Nikoli Jorgiću, prvom kojem je presuđeno za ratni zločin u BiH. On je osuđen u Njemačkoj na četiri doživotne kazne zatvora.

"Imamo dokument iz kojeg je vidljivo da je patrijarh srpski Pavle znao za logore u Bosanskoj krajini. U dokumentu se vidi da on lično preko Krajiškog korpusa Vojske RS-a traži da se jedan bivši logoraš oslobodi", otkrio je Huseinović.

Sead Tabaković jedan je od logoraša koji govori u filmu. Danas je novinarima ukratko ispričao kako je učestvovao u odbrani Hrvatske kada je počinjena agresija na nju, a nakon toga je završio u logorima takozvane Herceg-Bosne. Njegova priča je također ispričana u filmu.

Savez logoraša BiH je danas predstavio i svoj bedž i značku koji simboliziraju stradanja kroz koja su prošli.