|

Večeras u Goraždu premijera filma "Logori smrti"

Večeras u Goraždu premijera filma "Logori smrti"
15
Piše: E. A.
7.1.2015. u 09:43
4
komentara
15

dijeljenja
Goraždani će danas u 17 sati u Maloj sali Centra za kulturu moći pogledati premijeru dokumentarnog filma "Logori smrti", čiji je autor Avdo Huseinović, nakon što je u novembru prošle godine film predstavljen sarajevskoj publici.
Muhamed Hećo Muhamed Hećo
U Udruženju logoraša Goražda, koje organizuje premijeru filma u gradu na Drini, podsjećaju da je riječ o dokumentu neprocjenjive vrijednosti u kojem su prikazane istinite priče logoraša o torturama koje su prošli kroz logore u BiH.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, kroz logore je u ratnim godinama prošlo blizu 200.000 ljudi.

"Ovo je prvi videozapis o torturama koje su prošli logoraši. Kroz šta su prošli, kakve su torture i mučenja izdržali, sve je prikazano u filmu koji je rađen u saradnji sa Savezom logoraša. Stoga je naša želja da što više ljudi vidi ovaj film, da znaju šta se dešavalo. U ovom filmu govori 67 logoraša o 30 logora, ne samo o logorima u BIH već i u Srbiji", kaže Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša Goražde.

On dodaje da će film biti preveden na nekoliko jezika - engleski, njemački, turski, arapski i perzijski jezik.

Preživjeli logoraši očekuju pravdu i kazne za one koji su provodili torture po logorima u BiH, ali i zaštitu njihovih prava od države u kojoj žive.

"Pravda je spora, ali dostižna, vjerujemo da će stići počinioce. Već je blizu 1.300 osuđenih u Hagu, oko 800 ih je osumnjičeno. Mi čekamo i donošenje zakona o žrtvama tortura u BiH. Dva puta je već bio u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali je vraćen, nama je cilj da se usvoji zakon na nivou cijele BiH", dodaje Hećo.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...