BiH
15

Večeras u Goraždu premijera filma "Logori smrti"

Piše: E. A.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Goraždani će danas u 17 sati u Maloj sali Centra za kulturu moći pogledati premijeru dokumentarnog filma "Logori smrti", čiji je autor Avdo Huseinović, nakon što je u novembru prošle godine film predstavljen sarajevskoj publici.
Muhamed Hećo
Muhamed Hećo
U Udruženju logoraša Goražda, koje organizuje premijeru filma u gradu na Drini, podsjećaju da je riječ o dokumentu neprocjenjive vrijednosti u kojem su prikazane istinite priče logoraša o torturama koje su prošli kroz logore u BiH.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, kroz logore je u ratnim godinama prošlo blizu 200.000 ljudi.

"Ovo je prvi videozapis o torturama koje su prošli logoraši. Kroz šta su prošli, kakve su torture i mučenja izdržali, sve je prikazano u filmu koji je rađen u saradnji sa Savezom logoraša. Stoga je naša želja da što više ljudi vidi ovaj film, da znaju šta se dešavalo. U ovom filmu govori 67 logoraša o 30 logora, ne samo o logorima u BIH već i u Srbiji", kaže Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša Goražde.

On dodaje da će film biti preveden na nekoliko jezika - engleski, njemački, turski, arapski i perzijski jezik.

Preživjeli logoraši očekuju pravdu i kazne za one koji su provodili torture po logorima u BiH, ali i zaštitu njihovih prava od države u kojoj žive.

"Pravda je spora, ali dostižna, vjerujemo da će stići počinioce. Već je blizu 1.300 osuđenih u Hagu, oko 800 ih je osumnjičeno. Mi čekamo i donošenje zakona o žrtvama tortura u BiH. Dva puta je već bio u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali je vraćen, nama je cilj da se usvoji zakon na nivou cijele BiH", dodaje Hećo.