BiH
37

Huseinović: Film "Logori smrti" je priča o bosanskoj tragediji

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Premijera dokumentarnog filma "Logori smrti", reditelja Avde Huseinovića, bit će upriličena 24. novembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Huseinović tim povodom u razgovoru za Agenciju Fena ističe da je riječ o turbulentnom filmu i jednoj široj priči o bosanskoj tragediji s kraja 20-ak stoljeća i kao takva će imati neku drugu refleksiju na području naše države.

Iako traje oko sat i 50 minuta, film će cijelo vrijeme, kaže reditelj, držati apsolutnu pažnju gledaoca, odnosno u neizvjesnosti do samog kraja.

-Film je komplikovan dokumentarni zahvat jer obuhvata područje cijele Bosne i dijela Hercegovine. U filmu 67 preživjelih logoraša svjedoče o svojim golgotama. Imamo dosta i arhivskih snimaka, a učestvuju i analitičari i istraživači - objašnjava Huseinović.

Napominje da je snimanje filma počelo u logoru Bunker u Vogošći u februaru te da je prije 30-ak dana sve završeno te urađena postprodukcija.

-"Ono što mogu garantovati je da smo tehnički i produkcijski do sada otišli najdalje u odnosu na moje prethodne filmove i zasigurno će taj film imati jednu drugu putanju u odnosu na prethodne filmove koju su bili vezani za određena područja", naglašava Huseinović.

Projekcije filma "Logori smrti" bit će održavane širom BiH tokom decembra i januara.

"Film će tv premijeru imati povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, jednog novog vještačkog praznika gdje ćemo ovim filmom pokazati kako je to što određeni ljudi obilježavaju nastalo, kakva je geneza i na čemu se zasniva taj krvavi praznik koji je krvavom bojom markiran u mjesecu januaru", navodi Huseinović.

Film "Logori smrti" je rađen u saradnji sa Savezom logoraša BiH koji je iznio sav produkcijski teret.

Huseinović naglašava također da sve svoje filmove koje je do sada radio i koje radi ne bi mogao uraditi bez šireg tima svojih saradnika.

-Ima nekoliko dokumentarnih filmova koje planiramo završiti u narednoj godini - najavio je.

"Film koji nosi radni naziv "Bošnjaci-genocid u kontinuitetu" najvjerovatnije ćemo po dosadašnjoj dinamici snimanja završiti do kraja februara, a onda će montaža trajati četiri-pet mjeseci, i vjerovatno već krajem ljeta će biti upriličena njegova premijera", kaže Huseinović.

Radi se, pojašnjava, o kompleksnoj historijskoj priči stradanja Bošnjaka u posljednja tri stoljeća na području cijelog Balkana.

"To je zasigurno film koji je najzahtjevniji, najteži za mene kao autora. To je film koji obuhvata period od tri stoljeća genocida nad Bošnjacima na području Balkana. Radi se o jednom jako zahtjevnom istraživačkom ostvarenju i dosad smo uradili oko 60 posto posla", navodi Huseinović.

Film "Bošnjaci-genocid u kontinuitetu" se snima na prostoru BiH, Sandžaka, Crne Gore, području današnje Srbije, na dijelu Hrvatske te dijelu Kosova.